Helende hænder i romanen "Vi er kortvarigt smukke her på jorden"

I afsnittet ”Helende hænder” i podcastserien ”Litterær lindring”, dykker vi ned i en scene i Ocean Vuongs prisbelønnede roman ”Vi er kortvarigt smukke her på jorden”. Romanen er rig på temaer og på nuancer, og på denne inspirationsliste vil vi prøve at udfolde nogle af dem – hele tiden med en skelen til Vuongs vidunderlige bog.

 

 

Den scene, vi dykker ned i i ”Litterær lindring”, udspiller sig i en neglesalon, hvor hovedpersonen Lille hunds mor arbejder. En ældre dame beder om en pedicure, men hendes ene ben viser sig at være en protese, alligevel tager Lille hunds mor hånd om både det tilbageblivende ben samt fantomlemmet, som damen stadig kan mærke. Den mulige forløsning i at blive mødt og virkelig set af et andet menneske, er et gennemgående tema i Vuongs roman blandt mange andre interessante temaer.

Vi har sammensat en inspirationsliste med stærke bøger, der alle behandler nogle af de temaer, som Vuong udfolder i sin vidunderlige roman: Amputation, Vietnamkrigen, psykisk syge forældre og queer-identitet.

 

Amputation

Den ældre dame i Vuongs roman lider af fantomsmerter - en tilbageblivende følesans i det amputerede ben, hvilket ikke er et ualmindeligt fænomen. En ulykke eller krigsskade, kan betyde, at en legemesdel skal amputeres, og hvordan det er at leve med det vilkår udfoldes i disse tre romaner:

Vietnamkrigens spor

Lille hund kommer til USA som 2-årig fra Vietnam sammen med sin mor Rose og sin bedstemor Lan. Rose er barn af krigen, mens Lan har oplevet den på fortvivlende nært hold. Vietnamkrigens vanvittige tråde trækker stadig i dem, selvom krigen for længst er afsluttet og de lever deres liv i USA.

Vietnamkrigens konsekvenser tematiseres også i disse tre bøger:

At leve med psykisk syge forældre

Lille hunds bedstemor Lan får anfald af skizofreni, hvor hun hiver dem alle ned under bordet, fordi hun tror, at de er under bombardement, og moren Rose har en udiagnosticeret PTSD, der resulterer i, at hun er opfarende og slår Lille hund. Det er et til tider et utrygt, voldeligt og mentalt belastende hjem at vokse op i og Lille hund får også selv psykiske problemer som ung og voksen.

I disse tre romaner er livet med psykisk syge forældre beskrevet uafrysteligt:

Queer-identitet

Et særligt lyspunkt i Vuongs roman er hans ungdomsforelskelse i den hvide dreng Trevor. Oplevelsen af sanselighed og sammensmeltning tager Lille hund et helt andet sted hen fysisk og følelsesmæssigt. Han ved allerede fra barnsben, at det at flirte med feminitetsmarkører kan betyde alt fra mobning til en ødelagt pink cykel, og at der er farer forbundet med at krydse grænserne for kønnet adfærd. Han håber, at han sammen med Trevor kan undslippe kønsstereotypiske normer, men han oplever, at de to heller ikke kan sætte sig ud over de kønnede strukturer og forventninger. Alligevel åbner Vuong muligheden for at leve en identitet, der er queer, og som undergraver normerne for køn. Her er 3 romaner, hvor queer-identitet er et centralt element:

Mere at komme efter

Ocean Vuongs roman ”Vi er kortvarigt smukke her på jorden” er ingen kortvarig nydelse, men en langvarig en af slagsen, for den er både smuk og mangefacetteret, og alle dens temaer er ikke en gang kortlagt med denne liste – der er meget mere at hente.

Lyt til tredje afsnit af Litterær Lindring

 

Hør tredje afsnit af "Litterær lindring" om Vuongs roman via Podbean her

 

Se flere afsnit i serien "Litterær lindring"

 

Du kan også tilmelde dig nyhedsbrevet Litterær Luksus og få meget mere litteraturinspiration og læseanbefalinger hver måned.

 

Tilmeld dig nyhedsbrevet Litterær Luksus