J. Moresco – mode i København

I baggården Østergade 24B er der opsat en mindetavle for firmaet J. Moresco. Mindetavlen fortæller bland andet, at firmet blev grundlagt 16. april 1856 af etatsråd Jacob Heinrich Moresco (1828-1906).

Historien om Jacob Heinrich Moresco er historien om en ung mand, der starter en lille virksomhed op og som gennem vedholdenhed og forståelse for sit fag, opbygger en betydningsfuld forretning.

Jacob Morescos far var tandlæge. Det var farens hensigt, at sønnen skulle gå sammen vej, men Jacob Moresco var mere interesseret i forretningslivet. Efter endt skolegang kom Jacob Moresco, på eget initiativ, i lære hos manufakturhandler Unna, der havde forretning på hjørnet af Købmagergade og Østergade. Siden blev han førstemand hos konkurrenten Carl Løvgreen på Østergade.

I sine erindringer skriver Jacob Moresco: "Loddet var kastet. Jeg var altsaa nu Kræmmerdreng. Fader blev vred, da han hørte det Skridt, jeg havde foretaget mig, men slog sig dog snart til Taals, thi han saavel som alle vore Bekjendte mente, at jeg i Længden ikke holdt min nye Tilværelse ud. Det var heller ikke saa let en Sag for mig, og Overgangen var vanskelig. Jeg, der før havde spankuleret stolt omkring paa Kjøbenhavns Gader, ]eg var nu reduceret til at være Kræmmerlærling og i tolv til fjorten Timer af Døgnet bunden til at staa bag en Disk. Den første Aften, da jeg kom hjem fra Forretningen, faldt begge mine Søstre mig om Halsen med de Ord: "Stakkels, stakkels Dreng!"" (citat: Minder fra mit Liv og min Tid, 1896.)

I 1855 rejste Jacob Moresco til Paris hvor han tog en tilskæreruddannelse. Tilbage i København, åbnede han sin egen detailforretning med dametøj og accessoires.

Mindetavlen i baggråden Østergade 24

Det var ikke i Østergade, at J. Moresco erhvervseventyr startede. Det var på Amagertorv (overfor Niels Hemmingsensgade), hvor den unge mand startede sin virksomhed. "Nede foran Helliggeist Kirke standsede Københavneren og kiggede op, hvad var det, der skete i Nr. 44, nu Nr. 13, en ny Butik, der saa ud til at blive noget elegant, Chic 1856." (citat: Aktieselskabet I. Moresco København (1931))

Med firmaet ville Jacob Moresco skabe en mere intim kontakt mellem København og Paris, Berlin og Hamburg. I 1856 rejste han til Frankrig og Tyskland. På rejsen købte ind til sit varelager og skabte gode forbindelser.

Butikken på Amagertorv.

Til Østergade

Jacob Moresco havde succes som detailforretningen, men han drømte om at blive grossist i stedet. Omtrent 10 år efter åbningen af butikken på Amagertorv skiftede han spor. Anden sal på Amagertorv blev omdannet til ekspedition og lager og i Valkendorfsgade (dengang; Kokkegade) lejede han et andet lagerlokale og en del nye systuer blev sat i gang.

Bygningsfacader

Amagertorv 14, 1868.

Amagertorv 14, 2024.

Pladsen i nummer 13 blev for trang og i 1868 flyttede J. Moresco ind i Amagertorv 14. Forretningen fortsatte med at vokse. I 1880 købet Jacob Moresco enkefru Rubens ejendom Østergade 24, kaldet Athenæum. Efter en gennemgribende istandsættelse flyttede J. Moresco ind i foråret 1882.

"En af de største Ejendomssalg, der i de senere Aar har fundet Sted i Kjøbenhavn, er i disse Dage foregået, idet Gaarden Nr. 24 paa Østergade af Enkefru H. Ruben er blevet solgt til Grosserer J. Moresco for en Kjøbesum af 400.000 Kr. foruden Bankhæftelsen, altså for en Pris, der svarer til, hvad den stor Herregaard koster."
(citat: Skive Avis, 21. september 1880)

Østergade 24. Sort/hvid-foto fra Aktieselskabet I. Moresco København, 1931.

Virksomheden J. Moresco blev ved med at vokse og " snart maatte [man] skride til Udvidelser her. Efter et Par Aars Forløb blev Førstelanen i Forhuset ombygget, og en hel ny Mellembygning voksede op. Da endelig en stor Tilbygning ud mod Grønnegade var blevet færdig i 1894, mente Moresco, at han havde skabt en Ramme, der vilde være stor nok til ogsaa i Fremtiden at kunne tilfredsstille Forretningens stigende Krav." (citat: citat: Aktieselskabet I. Moresco København (1931))

På mindepladen i baggården i Østergade, kan det læses, at J. Moresco åbnede datterselskaber i Malmø (1892) og i Oslo (1897). Oprettelsen af det svenske selskab var en konsekvens en forhøjelse af svenskernes indførselstold på damekonfektion i 1890.

"Inspirationen til de på systuerne fremstillede modeller fik Moresco på de utallige rejser til Paris, medens indkøbene – som altid – blev foretaget i Hamborg. Her havde Moresco tit succes med at henvende sig direkte til fabrikanterne, uden om det fordyrende mellemled, handelsagenterne."
(citat: Tekstil og mode gennem 300 år, 1988)

I 1900 blev J. Moresco omdannet til et aktieselskab med en kapital på 4 millioner kroner. Jacob Moresco blev bestyrelsesformand. I 1906 døde Jacob Moresco.

I 1916 erhvervede selskabet Bernekowhus, Citygade 20 (i dag: Kristen Bernikowsgade 4), hvor Moresco’s pelsafdeling rådede over 3 etager. 

Bernekowhus. Sort/hvid-foto fra Aktieselskabet I. Moresco København, 1931.

"Der er virkelig noget af et Eventyr over den Udvikling, som Morescos Forretning har gennemgaaet fra den første beskedne Begyndelse med det lille Pariser-Magasin paa det gamle Amagertorv til nu, da Aktieselskabet J. Moresco med Datterselskaberne i Sverige og Norge staar som en stærkt organiseret og vidt spændende Virksomhed. Der er jo i Virkeligheden fra Jocob Morescos lille Magasin overfor Lille Helliggeist udgaaet et Impulsen til en helt ny dansk Industri, der giver Arbejde til Tusinder af flittige Hænder og sætter stærke og varige Spor i dansk Konfektionsindustri."
(citat: Aktieselskabet I. Moresco København (1931))

Gemmel navneplade fra Amagertorv.
18.01.24