Kære M, hvad jeg læser nu?

Sidst jeg skrev, var jeg noget optaget af David Foster Wallaces essaysamling ”Dette er vand”. Wallace er ny for mig, hørte om ham i Skønlitteratur på P1, hvor Nana Mogensen interviewede Caspar Eric om hans seneste digtsamling Avatar.

.. og trist nok havde Wallace en plads i interviewet, fordi han er en af de mange skæbner, som har begået selvmord og i den rolle, at have været en af inspirationskilderne til Caspar Erics digtsamling. Wallaces essaysamling var en fantastisk læseoplevelse – fordi forfatteren simpelthen vender alt på hovedet, vender det igen og betragter det fra alle sider. ”Friheden til at vælge hvad man vil tænke – graden af TVs dominans i det amerikanske samfund osv. – kulturforskelle , sompå øst og vest (USA). Der er nok at tænke og filosofere over. 

I april læste jeg i DR-testklubben romanen ”Forestillinger om Ana Ivan” – Mikkel Rosengaards debut som voksenbogsforfatter. En bemærkelsesværdig og dejlig fængende roman, hvor der er rigtig meget tid, sted og søskenderelationer på spil – masser af fortid, politisk spil – tilfældige karrieremuligheder og menneskelige fejltagelser og ikke mindst svigt. Jeg tænker forfatteren har sindssyg meget på hjertet, men også at den lidt - i mine øjne - blandede substans, skaber en spændende fortælling. I denne måned er det Halfdan Piskets ”Dansker” – tredje bind i hans   trilogi om den serbiske far – Han skal i øvrigt lørdag den 27. maj læse op igen i ”Det var Zittans” boghandel på Amagerbrogade i anledning af den samlede udgave af de tre bind, som udkom på Gladiator omkring 1. april. Det er et flot og troværdigt portræt, som Pisket tegner af faren, og jeg synes bestemt, at det er en læseværdig historie, som gør sig rigtig godt som grafic novel, - der dog ikke tidligere har været en genre, som jeg har beskæftiget mig væsentligt med. En tegning at et ansigts udtryk - øjnenes vigen - dystre skraveringer osv - fortæller mig meget mere end de ord, som ovenikøbet kunne komme til at blive beskyldt for at være genkendelige/trættende klichéer. Det har været en god oplevelse for mig, at læse disse bind - og jeg forstår godt at Halfdan Pisket i 2015 blev belønnet med statens treårige arbejdslegat. Det er virkelig velfortjent. 

Hesselholdts ”Vivian” har jeg fortsat til gode – men den er på programmet. Jeg oplevede forfatteren live ved et Amar:litt arrangement på Kastrupgårdsamlingen for kort til siden. Hun omtalte i øvrigt det, som du også nævner med beskrivelserne af USA – at hun ikke havde haft mulighed for at foretage researchrejser – derfor blev billedet en slags mock-up. - Men er der ikke noget med, at den er nomineret til Nordisk Råds Litteraturpris? Det er lidt spændende synes jeg. 

Øvig har jeg faktisk heller ikke læst noget af – bliver lidt træt af al den kritik af, at han er tendentiøs osv – men derfor kunne jeg jo godt give ham en chance….men det må blive på et andet tidspunkt. 
Gjessings digtsamling – Ideale begivenheder skal jeg lige prøve. Jeg er ikke god til det med digte, men jeg prøver. På et tidspunkt kan jeg huske, at du anbefalede Peter Laugesens "Barnetro", som jeg skaffede (det var svært) og noget af den, kunne jeg godt kapere. Gjessing lyder lidt kompliceret, men jeg prøver alligevel. 

Så har jeg haft noget gang i Judith Hermann tysk forfatter. Jeg har lige afsluttet Alice, og for et par uger siden stod den på Lettipark. – igen forfatter, som jeg ikke tidligere har haft fingrene i. Jeg hørte om hende til Litteraturquizzen på Kruts Karport – som del af et spørgsmål, som jeg naturligvis ikke kunne svare på. Men heldigvis havde en af mine holdkammerater check på hende og jeg blev i den forbindelse anbefalet at stifte bekendtskab med Hermann. Det er nu gjort – og hun er bare monstergod, lige min smag. Alice består af x kapitler, hver om en mand, som Alice har haft en relation til, og denne mand dør i kapitlet. Ja ok – lidt trist måske, men på en måde også en ganske interessant opbygning. Litteratur der handler om det, at være menneske – om relationer mellem mennesker – er virkelig noget af det, som jeg tænder på – og nogle af de korte historier er eksemplariske til Fælleslæsning.

Hva' nu når sommeren kommer - får du så stadig tid til at læse, eller løber dagene afsted med undendørs sysler ?

læsevenlige hilsener
Inger

PS: Literaturhaus i Møllegade har i øvrigt noget Psykoanalysesalon kørende, hvor jeg har deltaget et par gange. Første gamg var det Bjørn Rasmusssens "Huden er det hylster der omgiver kroppen" og denne gang er det Jens Blendstrups "Gud taler ud", som bliver udsat for en psykoanalytisk - ret spændende. 

for at skrive en kommentar.
Materialer