Kina i Tivoli 1902

Fra 1870’erne til 1910’erne var der i Danmark mindst 50 menneskeudstillinger med det datiden definerede som ”eksotiske” mennesker. Det var mennesker, som blev set på som værende vilde, uciviliserede og anderledes end danskerne. Der var mindst 30 udstillinger i København, som fortrinsvis blev holdt i Københavns Zoologiske Have og Tivoli i København.

Den kinesiske landsby

Fra maj til september 1902 havde Tivoli menneskeudstillingen ”Kina i Tivoli, hvor ”Den kinesiske landsby” med små træhuse blev etableret med en trup, der bestod af 34 kinesere.

Det var Tivolis daværende direktør Thomas S. Lorentzen, der året forinden havde fået ideen til en Kineserby i Tivoli. Formålet var at flytte en smule om på verdenskortet og importere et lille stykke ægte Kina til København. Han sendte derfor Johannes Madsen til Canton, for at finde den ægte vare. Det tog lang tid for Johannes Madsen at samle truppen på 34 kinesere, og på vej fra Kina til Danmark forsvandt truppen også kortvarigt. Men det lykkedes Madsen at finde den forsvundne trup og importere dem til København, hvor de til publikums store begejstring levede deres liv i fire måneder.

Publikum kunne bl.a. opleve en kinesisk skole, skuespil, se kineserne spise, se troldmanden og jongløren Djih-Djüh-Sjøn, fakiren Djih-Djyh-Siuom og dværgen Julius optræde samt få en tur i en rickshaw, bærestol eller hjulbør. I udstillingens første tre uger, havde der allerede været over 35.000 gæster forbi den særlige Tivoli-attraktion, og det konstante leben af mennesker i "den kinesiske landsby" fortsatte under resten af udstillingens varighed.

Djih-Djüh-Sjøn

Man ved faktisk meget lidt om de 34 kinesere, der blev udstillet i Tivoli i 1902, men de havde bedre forhold end mange andre udstillede folkefærd. Både kineserne og japanerne blev set på som kulturfolk og var dermed højere i racehierarkiet. De fik både løn og kontrakter i modsætning til de afrikanere og aboriginals, som blev udstillet.

Den 4. august 1902 var der stille i ”Kinabyen” i Tivoli, da kineserne strejkede. De var bange for, at de danske arrangører ikke ville overholde deres del af kontrakten, og betale dem deres retmæssige løn, så de ønskede at få udbetalt den resterende løn. Det ville Tivolis direktør dog ikke gå med til, da den kinesiske trup allerede havde fået udbetalt tre femtedele af deres samlede løn på forhånd. Om aftenen var konflikten allerede løst, med en lille sejr til den kinesiske trup, som fik udbetalt et yderligere forskud samt den resterende sum indsat i Landmandsbanken på fire af kinesernes navne, som dog først kunne hæves den 4. september, når udstillingen lukkede. Dette er et bevis på, at selv i en ulig magtrelation mellem arrangørerne og de udstillede, havde kineserne alligevel et vist handlerum til at realisere deres egen dagsorden.

De udstilledes videre skæbner

Der er ikke mange spor og efterladenskaber efter de udstillede kinesere i Tivoli i 1902. Men nogle af dem blev i Danmark og giftede sig og stiftede familie. San Wung-Sung, der er oldefar til forfatteren Jesper Wung-Sung, som har skrevet sin oldefars historie i romanen ”En anden gren” var en af de kinesere, der blev i Danmark. Han havde mødt den jævnaldrende Ingeborg Emilie Danielsen, og de forelskede sig i hinanden trods sprogvanskeligheder og hendes families modvilje mod forholdet. I 1907 stak de af fra København til Frederikshavn og blev gift og stiftede senere familie. San Wung-Sung fik job på Marius Christensens hotel i Frederikshavn som opvarter.

Mange af de kinesere, som blev i landet efter udstillingen lukkede, fik job i restaurationsbranchen eller optrådte som artister. En anden kineser fra udstillingen, som blev i Danmark, var tryllekunstneren Lai Fun, som kom til landet som 19-årig. Lai Funs historie bliver fortalt i Malene Ravns roman ”I dine øjne”, hvor hun fortæller sin veninde Jettes familiehistorie, der først blev afsløret, da Jette var 25 år og spurgte sin farmor, hvem hendes farfar egentlig var.

Kilder:

Bag om København nyhedsbrev smal banner
Tilmeld dig nyhedsbrevet Bag om København. Du får artikler om byens historie og inspiration til at dykke ned i bibliotekerne mange bøger og kilder.
Som læser inviteres du til eksklusive arrangementer og bogkonkurrencer.

Af Københavns Biblioteker
11.12.19