Kvinde er kvinde bedst - Venskaber mellem kvinder

”Lov mig at du ikke forlader mig, eller jeg falder ned i dybet” Sådan siger Lila til Elena i Elena Ferrantes "Det forsvundne barn" – den sidste bog i Napoliserien om de to veninder fra Italien.

I barndommen kan en veninde føles som den væsentligste årsag til, at du er i live, næsten som at trække vejret. Et venindeskab over tid kan være en nærværende tidslinje i dit liv, når samtaler trækker tråde bagud i tiden til dem vi var, til dem vi er lige nu og til de drømme og håb, vi skaber sammen for fremtiden. Et venindeskab kan også opstå på tværs af generationer og blive en fælles undersøgelse af levet liv.

At læse om venindeskaber føles som at gå på en særlig frodig sti og vide, at i venskabet findes hænder at gribe om - uanset hvad. Både latter, tårer, konflikter og kærlighed bor i venindeskabet, og litteraturen rummer det hele.

Jeg har udvalgt en række bøger om venskaber mellem kvinder, hvor venskabet ikke alene er centralt, men i nogle tilfælde bliver det afgørende for, om livet overhovedet lykkes.
Find din næste læseoplevelse her og del den gerne med en veninde.