Læseklub i en Coronatid

Corona har betydet mange forandringer i hverdagen. Læseklubberne kan blandt andet ikke mødes på bibliotekerne, men Grys læseklub på Kulturstationen Vanløse kan ikke undvære de gode snakke om litteraturen, så de mødes digitalt.

Mia fra Grys læseklub fortæller om deres seneste digitale læseklubmøde:

Videoopkald og den polske Nobelprismodtager Olga Tokarczuk

"Det er tirsdag og i dag mødes bogklubben. Corona har betydet mange forandringer i hverdagen, og en af de store i min hverdag er at fornemmelsen af tid forsvinder, når man altid er der hjemme ligegyldig om man har fri, er på arbejde eller i træningscenteret, så bliver det svært at adskille dagene, og derfor har jeg glemt, at det i dag er tirsdag og bogklubben skal mødes. Resten af mine læseglade bogklubvenner har heldigvis ikke glemt, at det er bogklubtirsdag, så de sidder klar på Facebook med månedens bog ”Kør din plov over de dødes knogler” af den polske Nobelprismodtager Olga Tokarczuk og sætter videoopkaldet i gang. Normalt mødes vi i Tårnværelset på Kulturstationen, hvor vi sidder i de to sofaer ud mod en mørk Jernbane Allé med S-toget susende forbi i regelmæssige intervaller, men efter bibliotekerne er lukket ned, er vi begyndt at mødes digitalt i stedet for.

Grotesk læseoplevelse

"Det er dejligt at se de andre igen, og det er også lidt spændende at se en lille smule mere af bogklubvennernes virkelighed igennem de små videoudsnit af deres hjem: Et par stykker sider foran nogle flotte malerier, en sidder op ad en vidunderlig grøn væg, og hos en anden har vi god udsigt til en hyggelig stue. Vi starter med en Coronarunde for at høre, hvordan vi hver især klarer os igennem den underlige tid. Og så går vi i gang med at diskutere bogen. Der er overvejende begejstring for romanen med beskrivelser som ”Fascinerende optagethed af naturen”, ”Medrivende vrede.”, ”Præcis og sansende portrætter af nogle mærkværdige karakterer.” og ”Sjov!” Selvfølgelig er vi også skeptiske, for vi er en gruppe af dedikerede og krævende læsere, så krimiplottet får lidt kritik med på vejen og et par af os synes nok også, den er unødvendigt grotesk."

Et tiltrængt pusterum trods tekniske udfordringer

"Indimellem det hele kan vi ikke undgå at løbe ind i tekniske problemer: videoen svigter, én bliver smidt af, men kommer heldigvis hurtig på igen og høje skrat fra en højtaler overdøver et godt spørgsmål om, hvad titlen mon betyder for historien. Men vores tålmodige tovholder Birthe beder os endnu engang om at ”mute” vores computer, når ikke vi selv taler, og til sidst virker det hele næsten som en helt normal bogklubtirsdag. Trods de nye tekniske udfordringer, er vi alle sammen glade for vi stadig kan mødes og tale om de bøger vi læser sammen. Det er et tiltrængt lille pusterum i en verden, der for tiden kan virke meget usikker og skræmmende. Med mere og mindre styr på teknikken melder sig nu næste lille bogklubproblem, hvordan får vi fat i næste måneds bog? Så selvom vi er begyndt at vænne os til den her nye bogklubvirkelighed, så bliver det alligevel dejligt når bibliotekerne åbner igen."

Vil du være med i en (digital) læseklub?

Kulturstationen Vanløse og resten af København Biblioteker har mange forskellige læseklubber med læseglade medlemmer.
Find en oversigt over læseklubberne

Har du lyst til at starte en ny læseklub, er der også mulighed for det.
Læs hvordan du starter en ny læseklub

Er du allerede med i en læseklub, men har ikke helt styr på, hvordan I kommer i gang med at mødes digitalt, så er der hjælp at hente på eKurser.nu.
Se hvordan I kommer i gang med videoopkald på Facetime, Messenger, WhatsApp og Google Duo
Se hvordan I bruger Skype