Lenins besøg i København inspirerer til thriller

Leif Davidsen kombinerer fiktion og virkelighed i romanen "Lenins Bodyguard".

I et par måneder i 1910 boede den russiske revolutions fader Lenin på et værelse på Vesterbrogade 112 hos en værtinde, der lejede værelser ud.

Den historie bruger forfatteren Leif Davidsen i sin nyeste roman "Lenins Bodyguard". Og han digter videre på virkeligheden, og får placeret en ung dansker - Oskar Madsen - i samme pensionat.

Oskar Madsen bliver Lenins bodyguard, og han bliver også forelsket i værtinden.

Min værtinde i bogen er bedårende dejlig, sådan at Oskar Madsen kan blive forelsket i hende. Jeg har fået en henvendelse fra Lenins værtindes barnebarn - i dag en midaldrende kvinde, og hun skriver at de har moret sig meget over min beskrivelse af mormoren. Hun var en noget korpulent dame med 7-8 børn bag sig, men det kunne jeg ikke rigtig bruge i min roman, griner Leif Davidsen, der i stedet har gjort hende til en ung smuk kvinde.

Stauning naiv

Lenin var i 1910 i Danmark fordi de internationale socialister holdt verdenskongres med Thorvald Stauning som vært. Gæsterne kom fra hele verden, og der var kendte folk som Rosa Luxembourg, Lev Trotsky og altså også Lenin. De mødtes i fire dage på Odd Fellow-palæet og diskuterede verdens gang, og hvordan arbejdere i alle nationer kunne forenes. Det var før de blev splittet i socialdemokrater, socialister og kommunister.

Stauning og Lenin kunne ikke udstå hinanden. De var på papiret begge socialister og internationalt tænkende, men der var væsentlige forskelle.

Stauning mente at man kunne komme til magten ad demokratiets vej. Det mente Lenin var naivt.

Da kongressen var slut, blev Lenin i Danmark og studerede det danske andelsbevægelse. Lenin gik hver dag fra sit logi på Vesterbrogade til Det Kongelige Bibliotek og satte sig på plads nummer ni i læsesalen og studerede den danske andelsbevægelse.

Man kan sige meget skidt om ham, men han elskede biblioteker. Han kunne ikke se et bibliotek uden at gå ind i det. Han var meget glad for Det Kongelige Bibliotek og roste de danske bibliotekarer højt.

Lenin beundrede de danske bønders flid og properhed, men han forkastede andelsbevægelsen som ikke socialistisk nok.

Mindetavle på en mur

I baggråden til Vesterbrogade 112 er der opsat en mindetavle der erindre Lenins ophold i København.

Sang "Internationale" i havnen

Hver dag gik Lenin ad Vesterbrogade ind til Det Kongelige Bibliotek der ligger bag det nuværende Christiansborg.

Jeg har i flere år undret mig over at Lenin kunne gå den daglige tur alene. Uden at blive overfaldet af Zarens hemmelige politi, som rent faktisk var i byen, fortæller Leif Davidsen om baggrunden for at skrive en spændingsroman. 

Zarens store lystyacht lå i Københavns Havn i samme periode, hvor Lenin var i byen. Dronning Dagmar - Zarens mor - var i Danmark for at besøge sin danske familie. Hun var datter af Christian den Niende.

I en scene i bogen kommer en bådfuld af de forsamlede socialister sejlende forbi Zarens skib, og så synger de alle "Internationale".

Det skete faktisk med Thorvald Stauning i spidsen. Det må have været fantastisk at høre.

Lenin var i 1910 efterlyst i Rusland, han ville omstyrte zaren, det tyske kejserrige og han var landflygtig efter et mislykket kup i Rusland i 1905.

I romanen ”Lenins Bodyguard” bliver han overfaldet i haven foran Det Kongelige Bibliotek. Han bliver dog reddet af den fiktive person Oskar Madsen.

I virkeligheden blev han ikke overfaldet, men det kunne jeg jo ikke skrive en roman om.

Soldat i Custers kavaleri

Oskar Madsen er dansk-amerikaner som lige er kommet hjem efter mange år i USA. Han er meget upolitisk, og derfor vælger Lenin at hyre ham som bodyguard.

Oskar Madsen har Leif Davidsen tænkt på siden 2012, hvor han sammen med sin kone besøgte et gravmonument for den hvide amerikanske general Custer og hans Syvende kavaleri, der blev besejret af Sioux og Cheyenne-indianere. På gravmonumentet stod navnene på alle de dræbte soldater og blandt de dræbte kavalerister var Oscar Mattson.

Han må have været dansk og oprindeligt heddet Oskar Madsen, var Leif Davidsens første tanke.

I perioden fra 1864 til 1914 emigrerede ca. 300.000 danskere til USA.

Jeg undersøgte det og fandt ud af, at han var dansker og kun 18 år, da han blev dræbt i slaget. Mere fandt jeg ikke ud af, men jeg ville også hellere digte videre på hans liv.

Han ender så som Lenins bodyguard både i København, og også under revolutionen i Rusland i 1917.

Links

På muren ved Vesterbrogade 112 hænger der i dag en mindetavle, og adskillige gange har der været russiske delegationer forbi for at se det beskedne logi, hvor revolutionens store fader boede som ung revolutionær.

Københavns Biblioteker: Mindetavle for Lenin

I 1910 bliver det danske Socialdemokrati vært for den 8. internationale socialistkongres. Det er en ankerkendelse af den danske arbejderbevægelse, som har en stærk tro på det internationale samarbejde. Men alle illusioner om samarbejde over grænserne bryder sammen ved udbruddet af 1. Verdenskrig.

Arbejdermuseet: Socialistkongres i Danmark

15.11.22