Nyt klassisk - uge 40 2020

Blandet Baltikum og ugens Beethoven

"...welche Beweglichkeit im Anschlag, welche Poesie in der Kadenz!"
Ja, sådan beskriver altså Martin Helmchens spil i Fono Forum (Susanne Benda). Dirigenten er Andrew Manze og det er Beethovens første og fjerde klaverkoncert denne gang. Tilbage er 5 + dén uden for nummer.

Jeg har aldrig været Letland, men ved, takket være Peteris Vasks, hvordan der ser ud.
Den lettiske komponists korværk "Plainscapes" optog mig en del engang.
Nu er så nogle af de  instrumentale værker - hans første symfoni + bratchkoncert - tilgængelige, i denne indspilning om hvilken Steph Power på BBC music magazine skriver:
"There's deep fury here, as well as consolation and an inner strength conveying hope. Exquisitely done and essential listening for our times."
Vasks gæstede i 2019 Oremandsgaard kammermusikfest.

Og er man til den baltiske tone og andet end Pärt, så er Südwestfunks Vokalensemble anført af Marcus Creed nået til Baltikum på deres musikalske rundfart.
Korsang har en helt særlig status der.

cover musik af Peteris Vasks
29.09.20