Oktobers highlights: Sysletid, Store Romaner og … benzintankshistorie?

20.10.21
De herligste, hemmeligste og helt tossede fra oktober måned

Høj-efteråret raser med heldagsregn, mørke og nedfaldsblade – men på biblioteket er der liv og glade dage. I disse måneder peaker nemlig årets store bogsæson, og både parnasset og den jævne, trofaste kogebogslæser kan mæske sig i en årstid med overflod til alle. Her bringer redaktionenen dig de største, de (muligvis) oversete og de mærkværdigste oktobernyheder på hylden.

De største fagtitler

Oktober giver heftig (bog)regn i den faglitterære afdeling. Her har måneden bragt os strikkefænomenet Lærke Baggers megahittende bogdebut, den overraskende boghistorie-darling ”Evigheden i et siv”, uhyre velanmeldte Søren Ulrik Thomsen-essays i ”Store Kongensgade 23” og nyt fra den evige bestseller Peter Øvig Knudsen. Fra den gastronomiske bogbranche kommer storsælgende titler via to ultra-populære madblogs i form af ”Valdemarsro jul” og ”De bedste fra Madbanditten”, fulgt af ”Gaven til maven”, den nyeste glutenfri bestseller, der lover lettelse til den fordøjelsesudfordrede låner – netop i tide til højtidssæsonen.  
 

De største romaner

Også på fiktionsfronten bruser oktober frem med en overdådig høst af Store Romaner. Bl.a. kan du nu få fingrene i ”Så tog jeg hjem”, den tredje og sidste bog i Karin Smirnoffs trilogi om den fandenivoldske og utilpassede Janakippo fra udkantssverige. Hertil kommer også nyt fra store navne som Morten Pape og Christian Jungersen, samt en velanskreven romandebut fra den svenske digter Emeli Bergman, som retter et kritisk blik mod livet som au pair i ”På undersiden af dagen”. 
 

De fire, du ikke må misse i vrimlen

Vi vender nu blikket mod den brogede flok af mindre celebre – men mindst lige så låneværdige nyheder. Her har den samfundsinteresserede låner måske bemærket en nyligt piblende strøm af socialistisk inspirerede debattitler (hvem sagde Pelle Dragsted?); en strøm udvidet denne måned af den unge kommunist Søren Mau, hvis kapitalismerevsende ”Stum tvang” nu kan lånes – så at sige uden om de profitmaksimerende sjakaler i markedsøkonomien. Hertil kommer novellenyt fra bøssedanmark, livsstilsguide til plantefans og den nyeste roman fra Norges menneske-observatrice par excellence Helga Flatland.
 

To bogsærlinge fra raritetskabinettet

Som formidler møder du ofte følgende råd: søg din mindst mulige målgruppe. Hermed menes vistnok, at den, der tjener alle, tjener ingen, og at man følgelig bør eftersøge den spidsest muligt formulerede version af sin historie. Et godt råd, som i allerhøjeste grad overholdes af månedens duo af boglige kuriøsiteter. Her finder du fx. "Svar udbedes: kunsten at svare og forstå, hvorfor andre ikke svarer", en titel aldeles dedikeret til at hjælpe dig med dine e-mail-manerer og følelsesmæssige kvababbelser, når digitale oliegrene efterlades viftende i efterårsbrisen. En anden forfatter, der forstår afgrænsningens kunst, er manden bag "Benzinstationens historie" som tilbyder højoktan nostalgi til Københavns (antageligt lille, men lidenskabelige) befolkning af trafikhistoriske ultrafans. Og gudskelov for det.

Førstevælger

Førstevælger

Tilmeld dig nyhedsbrevet og få en forlomme

Få besked om de nyeste bøger direkte i din mailbakke!

Få de nyeste bøger og litterære trends direkte i din mailbakke!