Stillede du lys i vinduerne 4. maj?

4. maj kl. 20.36 var det 72 år siden tyskerne overgav sig efter 5 års besættelse af Danmark. Bibliotekerne har masser af bøger om besættelsen og den danske modstandskamp.

Feltmarskal Montgomery havde sit hovedkvarter på Lüneburger Heide i Nordtyskland. Her modtog han, om aftenen den 4. maj, de tyske officerer, der troppede op for at underskrive kapitulationsaftalen.

Befrielsesbudskabet blev læst op på BBC kl. 8.35 og lød sådan: "I dette øjeblik meddeles det, at Montgomery har oplyst, at de tyske tropper i Holland, Nordvesttyskland og i Danmark har overgivet sig. Her er London. Vi gentager: Montgomery har i dette øjeblik meddelt, at de tyske tropper i Holland, Nordvesttyskland og Danmark har overgivet sig."

Da befrielsesbudskabet nåede ud til danskerne, reagerede mange over hele landet spontant ved at flå de forhadte mørklægningsgardiner ned og lad lyset skinne ud gennem alle vinduer. Lige siden har mange danskere fejret årsdagen for befrielsen ved at sætte stearinlys i vinduerne.

Lysene er et symbol på den genvundne frihed efter fem forhadte år med mørklægningsgardiner for vinduerne under besættelsen, og traditionen lever stadig i bedste velgående.

Et lille udvalg af litteratur om besættelsen, modtandsbevægelsen, befrielsen og følgerne af krigen: