Ydmygelsens grumme væsen i romanen "Elskede"

Kom helt tæt på en enkelt scene i Toni Morrisons roman ”Elskede” og inspiration til flere stærke læseoplevelser – det handler om ydmygelse og om lindring.

 

 

"Det har altid været et mysterium for mig, hvordan mennesker kan føle sig beærede ved at ydmyge deres medmennesker."
- Mahatma Gandhi

Toni Morrisons roman ”Elskede” fra 1987 har fået fornyet opmærksomhed i Danmark efter raceurolighederne i USA i år. Morrisons roman er en stærk fortælling om den tidligere slave Sethe og om Paul D., som hun møder 18 år efter, at de begge har forladt slaveejendommen ”Sweet Home.” Morrison går tættere og tættere på sine personers traumer og smerte og følger dem ind i ydmygelsens mørke, helt derind hvorfra det kan være svært at vende tilbage – men måske findes der lindring i at se ydmygelsens grumme væsen i øjnene sammen med et andet menneske, der forstår. 

Hvad vi udsætter hinanden for i litteraturen

At blive behandlet som et dyr; få bidsel på eller få sine dyriske karakteristika oplistet af et andet menneskes granskende blik. At blive spyttet på af jævnaldrende eller slæbt gennem byen i kjole af sin far mod sin vilje for at være en dreng, der bliver afkodet som homoseksuel. At blive afvist i fuld offentlighed i sit største ønske om at være en del af et ophøjet fællesskab. At blive seksuelt fornedret og ydmyget af sine bedste venner. At blive ydmyget på en scene foran et publikum og sin familie.

Det er ikke for småbørn at dykke ned i ydmygelsens væsen i skønlitteraturen. Vi befinder os ikke i krimi-universet, hvor ydmygelsen er en hyppig og forventet ingrediens, men i romaner, hvor ydmygelsen overrumpler læseren og nærmest forplanter sig til kroppen som en knude i maven. Og alligevel er det romaner, hvor der ofte udspringer drastiske handlinger efter ydmygelsen, og de kan være konstruktive eller destruktive alt efter personens handlemuligheder og ressourcer.

Lyt til andet afsnit af podcasten ”Litterær lindring”

I andet afsnit af serien ”Litterær lindring” i podcasten ”Kundskabens hotel” kommer vi helt tæt på en enkelt scene i Toni Morrisons roman ”Elskede” – det handler om ydmygelse og om lindring. Podcasten varer ca. 15 minutter.

Hør andet afsnit af Litterær lindring via Podbean her

Se flere afsnit i serien "Litterær lindring"

Du kan også abonnere på podcasten "Kundskabens hotel" i iTunes, Spotify eller i din foretrukne podcast-app. Hvis du vælger at abonnere får du automatisk de kommende afsnit direkte i din app.

Du kan også tilmelde dig nyhedsbrevet Litterær Luksus og få meget mere litteraturinspiration og læseanbefalinger hver måned.

Tilmeld dig nyhedsbrevet Litterær Luksus

Find flere stærke bøger om ydmygelse

Her har vi samlet en håndfuld romaner, der behandler ydmygelsen – ikke for at vi skal tolerere eller finde os i den, men fordi vi skal kende til den og hver dag vælge en anden vej.