Bibcast #2 - Napoléon, Europas kejser

11.01.13
Napoléon er én af nyere tids mest omdiskuterede politiske skikkelser. Af tilhængere hyldet som militærgeni og nationalhelt, af modstandere fordømt som magtmenneske og diktator.

<Tilbage til temasiden LYD

Lyt til podcastet onlinedownload direkte eller abonner på hele Bibcast-serien

 

 

 

 

 

General Napoleon og hans ti tusind mand
General Napoleon
og hans ti tusind mand (….)
og de marchered' frem
Glori Glori halleluja
Glori Glori halleluja (….)
og de marchered' frem

Er du 40 år eller derover har du sikkert sunget med på en version af ovenstående børnesang – uden at ane hvem denne general Napoléon var.

Europas kejser

Napoléon Bonaparte (15. august 1769 – 5. maj 1821) var Frankrigs førstekonsul fra 1799 og franskmændenes kejser under navnet Napoléon I fra den 18. maj 1804 – 11. april 1814 og igen 20. marts – 22. juni 1815. Han lod sig ikke nøje med Frankrig, men erobrede og regerede det meste af det vestlige og centrale Europa i hen ved 10 år.

I podcastet vil bonapartisten Helle Sihm, filmanmelder, speaker/indlæser og foredragsholder, give nogle fif til bøger, film og tv-serier, der kan være med til at kaste lys over Napoléons liv og gerninger. Og hun indleder med at fortælle lidt om manden, hvis indflydelse stadig mærkes den dag i dag.

En lille men ikke ubetydelig eksempel på dette, blev skabt i irritation over, at når man skulle finde frem til folk, gjorde man det f.eks. ved at beskrive det hus de boede i, men hvis huset i mellemtiden havde skiftet farve eller fået en tilbygning, blev det pludselig ikke så let.

Derfor indførte Napoléon husnumre som vi kender dem i dag: Lige numre på den ene side, ulige på den anden.

Tilrettelagt af Berit Freyheit

------------------------------------------------------------------------------------------------------

Find andre episoder af Bibcast her

Følg Københavns Biblioteker LYD på facebook

for at skrive en kommentar.
Spørg biblioteket