Har du en teori?

16.06.18
Et udvalg af teoretikere - med stikord

2 danske teoretikere

• Lars Qvortrup
    (kommunikation i informationssamfundet, vidensvirksomheder, mediesociologi,)
    Læs: Mediernes 11. september(heri Qvortrup: Mediernes og offentlighedens 11.september)

Store klassiske tænkere - et meget beskedent udvalg

• Søren Kierkegaard ( filosofi, subjektets "selv-forhold", selv-ansvar, eksistentialisme, autencitet, nærvær)

• Siegmund Freud (drømme, drømmetydning, psykoanalyse, "kulturens byrde")

• Jean-Jacques Rousseau (menneskerettigheder, børneopdragelse, samfundskontrakten, "tilbage til naturen", "tilbage til det naturlige liv - i samfundet"(cit. efter Klassisk og moderne samfundsteori))

• Jeremy Bentham (utilitarisme/formålstjenstlighed, nyttekalkule, overvågning (panoptikon))

• Adam Smith (liberalisme, den frie konkurrence sikrer den størst mulige behovstilfredsstillelse)

• Aristoteles (formålstjenstlighed/teleologi, den nikomachæiske etik, mennesket ses som samfundsvæsen, for hvem "det gode eller målet for etisk handling er "lykken" "(cit: Den store Danske), det gode samfund, fornuften)

• Sokrates (den dialogiske metode, analyser af begreber som retfærdighed, dyd og viden, fejl skyldes uvidenhed og viden er identisk med "dyd")

• Platon (fællesskab, "Staten", idealet for politisk fællesskab, "det godes idé", erkendelse opnåes ved fornuftens virksomhed)

• Karl Marx Friedrich Engels (det kollektive ansvar for andres lykke, kommunisme)

Tilbage til Den bedste AT-opgave: Har du en teori. AT-opgaven 2018