Rammer og kriterier for Københavns Bibliotekers materialesamling

Københavns Biblioteker har en fælles samling for alle 20 lokaliteter (hovedbibliotek og 19 filialer). Det er væsentligt at alle borgere har lige adgang til det bedst mulige bibliotekstilbud. Derfor for-deles materialerne blandt filialerne efter et helhedsperspektiv. Ansvaret for samlingen er centralt placeret i afdelingen for Biblioteksmaterialer og -indretning under centerenheden Analyse og Udvikling i Københavns Kommunes Kultur- og Fritidsforvaltning.

Om rammer og kriterier for den fysiske materialesamling

Materialesamlingen skal understøtte folkebibliotekernes formål om at fremme oplysning, uddannelse og kulturel aktivitet. Rammer og kriterier er i overensstemmelse med Lov nr. 340 af 17. maj 2000 om biblioteksvirksomhed (Biblioteksloven) og Bekendtgørelse nr. 30 af 10. januar 2005 om biblioteksvirksomhed, jf. krav om alsidighed, aktualitet og kvalitet der, der udfoldes nedenfor.

Københavns Bibliotekers kerneopgave er at skabe ivrige læsere, og samlingen skal derfor fremme læselyst og understøtte inspiration til læsning. Alle har fri og lige adgang til samlingen af fysiske og digitale materialer for børn og voksne. Det er vigtigt at præsentere og formidle på alle platforme, hvor den enkelte bruger kan erhverve viden, læring og oplevelse. Samlingen er tidssvarende, afspejler tendenser i samfundet og bliver indkøbt løbende. Den skal være relevant og præsentabel for borgerne.

Det nationale lånesamarbejde og det danske bibliotekslandskab

I Danmark er der et formaliseret lånesamarbejde mellem bibliotekerne på tværs af kommuner og offentlige bibliotekstilbud. Det Kongelige Bibliotek har desuden kulturarvsforpligtelsen samt ansvar for materialer til blinde, ordblinde og andre borgere med læsehandicap samt for varetagelse af flygtninges og indvandreres særlige behov.

Københavns Biblioteker er ikke forpligtet til at indkøbe alle udgivelser, men gennem lånesamarbejdet mellem bibliotekerne forsøger Københavns Biblioteker at skaffe brugerne det materiale, som Københavns Biblioteker ikke råder over, både fra folkebiblioteker og fra andre bibliotekstyper omfattet af lånesamarbejdet.

Organisering af samlingen

Hovedbiblioteket er overbygningsbibliotek for de 19 filialer og rummer den største spredning af udgivelser, udgivelser der alene findes på Hovedbiblioteket, den største fysiske samling, udvalgte udgivelser på magasin samt særsamlinger. Nogle materialegrupper er for små til at sprede ud over filialerne og er derfor samlet på Hovedbiblioteket.

Filialbibliotekerne rummer et mindre udsnit af samlingen med fokus på eksemplarer med høj benyttelse samt nyere udgivelser.

Materialesamlingens placering - tilgængelighedsprincipper

Den fysiske opstilling er opdelt i tre kategorier:

  1. Størstedelen af samlingen med bagkatalog og størst diversitet i titelspredning står på reoler i bibliotekernes rum. Denne opstilling understøtter den målrettede fysiske søgning i samlingen.
  2. En mindre, kurateret del af den nyudgivne litteratur til voksne præsenteres i kategorier på bogudstillinger. For børn er en del af samlingen præsenteret i temakrybber og på bogudstillinger. Disse opstillinger understøtter læse- og litteraturinspiration samt græsning.
  3. Den del af samlingen, som primært lånes via reservation, står på fjernlager og fremskaffes på bestilling. Denne opstilling sikrer plads i de fysiske biblioteksrum til aktiviteter ud over at rumme en fysisk materialesamling.

Samlingens størrelse holdes indenfor rammen af den pladskapacitet, der er disponeret til samlingen i de 20 biblioteker samt bibliotekernes fælles fjernlager.

Der er 4 faktorer, som er afgørende for samlingernes volumen:

  1. Tilvækst: hvor mange materialer indkøbes.
  2. Udlån: hvor mange materialer er hos borgerne.
  3. Lager: hvor mange materialer opbevares på magasin på Hovedbiblioteket og fælles fjernlager.
  4. Afgang: hvor mange materialer kasseres.

Bortskafning af materialer sker efter kommunens genbrugspolitik, og papiret genbruges til nye papirprodukter. Materialer, som er i rimelig stand, bliver vurderet med henblik på et efterliv fx ved bogsalg eller overførsel til andre institutioner.

Prioriteringer i indkøbet

Materialebudgettet er politisk besluttet af Borgerrepræsentationen i Københavns Kommune. Københavns Biblioteker indkøber ikke alle udgivelser. Samlingen indgår i det nationale lånesamarbejde mellem biblioteker, som er beskrevet nærmere ovenfor, og som også giver københavnerne adgang til en større samling af udgivelser.

Det er en politisk beslutning, at Københavns Biblioteker har særlig fokus på børn og litteratur, og derfor prioriteres indkøb af materialer til børn højt.

Fysiske bøger prioriteres over AV-materialer, dvd, cd, mp3-lydbøger, online selvudgivere etc.
Der indkøbes primært udgivelser på dansk og i begrænset omfang fysisk udenlandsk skønlitteratur på udvalgte europæiske sprog. Adgang til litteratur på øvrige sprog findes på bibliotek.dk.

Gaver til samlingen modtages ikke.

Data om materialesamlingen kan fremsøges i den årlige rapport: ”Københavns Biblioteker Nøgletal, status og potentialer”.

Kvalitet

Kvalitet er ikke et entydigt begreb. Den enkelte fag- eller privatperson vil have sine egne objektive eller subjektive kriterier som udgangspunkt for en kvalitetsvurdering af et givent værks indhold og form. Det kan være faglige og formidlingsmæssige kriterier, litterære og sproglige kriterier, tekniske kriterier eller helt enkelt den personlige og subjektive kvalitetsoplevelse.

Når Københavns Biblioteker udvælger materialer, foretager materialespecialister en afvejning af de forskellige kvalitetshensyn. I vurderingen indgår viden om målgrupper, bogmarkedet, brugerundersøgelser, læsevaneundersøgelser og brugsdata af samlingen. Formålet er, at få den faglige kvalitetsvurdering af materialerne til at spille sammen med brugernes oplevelser af kvalitet. Heri indgår også en vurdering af materialerne i forhold til den genre de tilhører samt den medietype indholdet er lagret på.

En vurdering på genrens præmisser - f.eks. digte, fantasy, tegneserier - betyder i praksis, at den pågældende udgivelse måles i forhold til andre værker i genren. I tilknytning til kvalitetsvurderingen spiller brugernes aktuelle præferencer og efterspørgsel på konkrete udgivelser, genrer, emner og medietyper en afgørende rolle i Københavns Bibliotekers materialevalg.

Københavns Biblioteker forholder sig dynamisk til kvalitetsbegrebet, da opfattelsen af kvalitetskriterier og kvalitetsoplevelser ændrer sig løbende i takt med tendenser i samfundsudviklingen.

Aktualitet

Materialetilbuddet skal afspejle brugernes behov for den nyeste viden og kulturoplevelse.

  • Materialerne indkøbes og stilles til rådighed for brugerne så tæt på udgivelsestidspunktet som muligt.
  • Der indkøbes materialer, der giver indsigt og viden om tidens trends og debatspørgsmål samt aktuelle kulturelle og politiske strømninger i både ind og udland.
  • Udgivelserne på det udenlandske marked følges af Centralbibliotekerne, og et udvalg af de udenlandske udgivelser, der specielt har relevans, anskaffes så vidt muligt til Københavns Biblioteker.

Aktualitetskriteriet betyder også, at materialesamlingen skal fremstå som en aktuel og velredigeret samling, dvs. slidte, forældede og ubenyttede materialer kasseres eller magasineres løbende. Alternativt udskiftes en fysisk udgave med et digitalt tilbud, hvor det har relevans.

Alsidighed

Alsidighed skal ses i forhold til Københavns Bibliotekers materialetilbud som helhed. Foruden fysiske materialer har brugerne adgang til digitale resurser f.eks. databaser, elektroniske publikationer i fuldtekst og online-udgaver af aviser og tidsskrifter. E-bøger og digitale lydbøger stilles til rådighed via den nationale tjeneste eReolen. Film stilles til rådighed via den nationale filmtjeneste Filmstriben.

Alsidighed på det indholdsmæssige plan betyder:

  • At der er bred dækning inden for litteraturen fra det aktuelle og populære til det smalle og eksperimenterende.
  • At dansksprogede faglitterære udgivelser i et begrænset omfang suppleres med primært engelsksprogede udgivelser.
  • At faglige emner er præsenteret på forskellige niveauer fra det populærvidenskabelige til bachelorniveau.
  • At der er adgang til viden om samfundets mangfoldighedskultur, dvs. forskellige værdisystemer og kulturbilleder.

Kvalitets-, alsidigheds- og aktualitetskriterierne supplerer hinanden. Der kan forekomme tilfælde, hvor Københavns Biblioteker vægter hensynet til aktualitets- eller alsidighedskriteriet højere end kvalitetskriteriet.
 

Januar 2024