Ritt Bjerregaards erindringer

Ritt Bjerregaard (1941-2023) udgav sine erindringer bestående af i alt fire bind.

Erindringerne

"Ritt"

I første bind af Ritt Bjerregaards erindringer fortæller hun om sin opvækst i et arbejderhjem på Vesterbro. Hun fortæller om hjemmet først i Flensborggade og senere i Lyrskovgade, hvor hun var en flittig besøgende på Vesterbro Bibliotek. Hun fortæller om tiden på Enghave Plads skole og mødet med frøken Petersen, som i følge Ritt Bjerregaard var grunden til at hun selv valgte at bliver skolelærer.

Politisk var hjemmet præget af faderen, som indtil 1956 var medlem af Det Kommunitiske Parti og der var for Ritt Bjerregaard ingen tvivl om at skulle samfundet ændres måtte man være medlem af et parti. Ritt Bjerregaard valgte Socialdemokratiet, men at det skulle blive indledningen til hendes politiske karriere var ikke oprindelig planen. 

"Valgt"

I andet bind af sine erindringer fortæller Ritt Bjerregård om årene som folketingspolitiker fra hun i 1971 kommer ind for Fynes Amtskreds. Hun fortæller om sine år som minister og om interene magtkampe indenfor partiet. Bogen omhandler også den diskrimination hun oplevede som kvinde i sin tid i Folketinget. 

"Udenfor"

Tredje del af erindringerne starter med formandsopgøret som resulterede i at Ritt Bjerregaard, på trods af en højt personligt stemmetal, ikke kom med i Nyrup Rasmussens regering. I stedet kom hun til Bruxelles som EU-kommissær og tiden i EU og arbejdet med miljø fylder en stor del af bogen.

Efter Bruxelles vender hun tilbage til folketinget som fødevareminister, hvor hun arbejder med nogle af de sager, som også i privatlivet er vigtigt for Ritt Bjerregaard. Hvilket bliver meget tydeligt når hun fortæller om fritiden på frugtplantagen i Stestrup.

"Ovenpå"

Fjerde og sidste bind af erindringerne handler selvfølgelig om tiden som overborgmester i København. Men den handler også om forskelle på hvordan mænd og kvinder, som hun oplevede det, blev behandlet. Og endelig bliver der plads til personlige sider som alderdom, kræft og aktiv dødshjælp. 

Ritt Bjerregaards forfatterskab drejede sig om andet end politik og du kan så et andet indblik i hendes liv af bøgerne herunder.