Kundskabens Hotel #26 De usynlige byer

Marco Polo sidder i den aldrende Kublai Kahns palads og beskriver de byer, han har set på sine rejser rundt i storkhanens rige. I dette afsnit af Kundskabens Hotel synker vi ned i Italo Calvinos betagende værk, hvor byerne er magiske, fyldt med mysterier, ukendte systemer, usynlige tråde - og altid tager form af de øjne, der ser på dem.

Her kan du lytte til episoden 'De usynlige byer'
Varighed: 26:34

For 15 år siden tog litteraturformidler Magnus Friis på en togrejse og bad sin mor give ham noget med at læse i. I hånden fik han ‘De usynlige byer’, som er den italienske forfatter Italo Calvinos magiske og systemdigteriske bud på en Marco Polo-fortælling. Magnus læste den i ét hug, og selvom han ikke blev overvældende begejstret for den, blev den efterfølgende ved med at rumstere i baghovedet. Siden tog han den op igen og kunne efterfølgende ikke slippe den.

‘Det er en bog, jeg bliver ved med at hive ned fra mine boghylder. Jeg ejer 4 versioner af den, to danske og to engelske. Så man kan godt sige, at det er en bog, jeg har været lidt besat af’, siger Magnus.
 

Marco Polo og Kublai Kahn

I ‘De usynlige byer’ sidder Marco Polo med den aldrende Kublai Kahn i hans overdådige palads. Kahnen har ikke selv mulighed for at rejse rundt i det helt uoverskueligt store kejserdømme, så han beder sin diplomat Marco Polo beskrive alle de mange byer, som han har set på sine rejser rundt i riget.

Først kan de to ikke hinandens sprog. Polo fortæller om byerne ved at lægge hjembragte strudsefjer, ibenholt, ametyster ud foran kahnen i hans store tronsal. Kahnen digter nærmest byerne frem selv ud fra objekterne og Polos håndbevægelser, følelsesudbrud og imiterede dyreskrig.

‘Det er ikke altid så vigtigt, om det passer. Det kan lige så godt være Kublai Kahn, der fortæller om en by, han har set i drømme og så siger Marco Polo: ‘Ja, den by, den findes. Den ligger her og den hedder det her.’ Fortæller og lytter blandes sammen undervejs’

De utrolige byer

Marco Polos byer er mystiske, magiske og fyldt med mysterier. I én by er beboerne besatte af nyt og affaldsbjergene tårner sig op uden for byens mure. I en anden by bor beboerne på høje pæle og kommer aldrig ned. Der er en by, der hænger udspændt som et edderkoppespind. Der er en by, der udelukkende består af vandrør. Der er en by, der ligger ved kysten ud fra en ørken og tager form af den længsel, som henholdsvis den sultne sømand og den tørstende ørkenvandrer møder den med.

'Den her bog vælger en lille detalje ud af en by og siger: hvad sker der, hvis vi forstærker den? Byerne er så samtidig metaforer for mennesket, eller for fortællingen eller for...hele verden, eller livet. Det kan lyder som lidt store ord, men det står jeg ved.’ siger Magnus.

Man kan læse mange tænkninger og fænomener ind i bogens beskrivelser. Men man behøver ikke. For man kan også bare læse frit og nyde skønheden i Calvinos uovertrufne sprog:

‘Noget af det, den her bog gør så godt, er en opremsninger af specificiteter, som bare er så skønne: fantastiske byer med koboltblå tag, en solnedgang hen over et hav, hvor lyset reflektere sig i bølgerne, alle de handelsvarer. Så helt uden det er pointeagtige, som jeg har hevet frem, fungerer bogen rigtig godt bare som fantasivækker.’, siger Magnus.

Podcasten er produceret af Anne Jeppesen. Medvirkende er Magnus Friis og Jakob Kjær. 

Du kan låne Italo Calvinos 'De usynlige byer' og flere bøger af samme forfatter på Københavns Biblioteker. Hvis du er blevet nysgerrig på Marco Polos rejsefortællinger, kan du låne de originale fortællinger på engelsk. Du kan også låne bøger om den historiske person Marco Polo

Du kan abonnere på podcasten i iTunes
Du kan abonnere på podcasten på Podbean
Du kan abonnere på podcasten på Spotify
Du kan abonnere på podcasten på eReolen

Eller skriv 'Kundskabens Hotel' i søgefeltet på din podcast-app

 

Meget mere podcast

Københavns Biblioteker producerer flere andre podcasts om litteratur, historie og kultur – find dem alle sammen her.

 

Af Københavns Biblioteker
25.06.20