Foto: Eli Benveniste og Anna Maria Orru

Litteratur og lyrik

Månedens forfatter(e): Morten Søndergaard og Sophus Helle

24.09.19
MÅNEDENS FORFATTER(E) I SEPTEMBER: Vær med når Morten Søndergaard og Sophus Helle diskuterer deres nyoversættelse af et af verdenslitteraturens helt store hovedværker: Gilgamesh.

4000 år efter, at man i oldtidens Irak fortalte de første historier om kong Gilgamesh – helten, der jagede evigt liv – lever hans fortælling stadig videre. Det babylonske epos er et enestående eksempel på, at en fortælling kan brænde sig gennem tiden og forblive aktuel på tværs af årtusinder. Gilgamesh - hvis forfatter er ukendt - er et af verdenslitteraturens ældste hovedværker, og i dag bliver man stadig rørt af de oldgamle følelser, som eposset skildrer med poetisk præcision: kærlighed og sorg, rastløshed og dødsangst, venskab og vildskab.  Fortællingen om Gilgamesh foreligger nu i en ny dansk udgave, oversat direkte fra den akkadiske original af digteren Morten Søndergaard og hans søn, Sophus Helle. Tilsammen har de pustet nyt liv i den udødelige fortælling.

Morten Søndergaard er prisvindende digter og kunstner. Han er uddannet fra Forfatterskolen og debuterede som forfatter i 1992 med digtsamlingen Sahara i mine hænder. Siden har han skrevet flere digt- og prosasamlinger, hvoraf flere er oversat til en lang række sprog. Derudover arbejder han med lydkunst og kunst og har udstillet rundt omkring i Europa, ligesom han skriver og har udgivet musik m.m. I 2017 udgav Morten Søndergaard Fra i dag - Samlede digte fra 1992 til 2017. Et værk på 780 sider indeholdende alle hans poesiudgivelser. Bogen markerer hans 25 års forfatterjubilæum.

Sophus Helle er ph.d.-stipendiat i Litteraturhistorie ved Aarhus Universitet. Han har en kandidatgrad i Assyriologi og en særlig ekspertise i babylonsk litteratur, herunder en stor forkærlighed for netop Gilgamesh.