Historie

Fire sider af korruption

I dagens Danmark er vi ikke så plagede af korruption, som man er andre steder - eller som vi var før i tiden. Hvad skyldes det?
Bag Om København bad juristen Jesper Olsen fra Transparency International fortælle om korruption før og nu, og hvordan penge og politik påvirker hinanden.

Af Mai-Britt Tollund

Er det virkelig rigtigt, at Danmark er nummer 1 i verden, når det kommer til fravær af korruption?

Korruption er misbrug af betroet magt for egen vinding, og det er det mest alvorlige problem i verden, mener Jesper Olsen. Han fortæller, at omfanget udgør 5 pct. af verdens BNP og uden et opgør med korruption rykker vi aldrig for alvor ved FN's verdensmål om klima, fattigdomsbekæmpelse, uddannelse m.m.

Jesper Olsen har i flere år været formand for den danske afdeling af Transparency International, der hvert år udgiver en måling af verdens lande, om at tage os med ind bag myten om danskerne som det mindst korrupte folkefærd i Verden.

Han anbefaler her fire bøger, der kan give os lidt mere viden og flere perspektiver.

Jesper Olsen mener, at historien om den lave grad af korruption i landet skal søges i tiden omkring Frederik den 6 og Christian den 8. Efter statsbankerotten i 1813 og krigskassen - som vi kender det også i dag - skulle fyldes op, kunne kongen konstatere, at det var svært når en række af de øverste embedsmænd stak pengene i egen lomme. Derfor blev der igangsat en oprydning, som man kan læse om hos historier Mette Frisk i "Korruption og Embedsetik" fra 2013.

En god bog til forståelse af, hvordan den danske model fungerer, når penge er involveret - ikke under - men på bordet, er Mathilde Walter Clarks "Det blinde øje". Bogen om minkavlen og corona-aflivningen af dem gav vi i 2024 Danmarks Åbenhedspris. I bogen belyser forfatteren, hvordan et erhverv har kunne få en så særlig position i Danmark trods store udfordringer med dyrevelfærd.

Kastellets fængselsbygninger, set fra volden omkring 1900. Foto: Kbhbilleder/ukendt fotograf.
Jesper Olsen i den gamle del af Det Kongelige Bibliotek. Foto: Mai-Britt Tollund.

Når man ser på Danmark, så er det ofte politikerne der påkalder sig opmærksomhed, fordi vi bl.a. har meget få regler om partistøtte, svingdørsansættelser, lobbyisme, erhvervsregister. Journalist Niels Krause-Kjær har i den skønlitterære bog 'Mørkeland' skrevet om mistanke om svindel langt ind i det danske demokrati. Det er fra fiktionens verden, men mere end 5 år som formand for Transparency International Danmark har lært mig, at virkeligheden somme tider overgår fantasien.

Og hvordan er så synet på danskernes alter egoer i den klassiske TV-serie Matador, der måske er et billede på, hvordan Danmark gerne vil se sig selv. Jesper Olsen lægger ikke fingrene imellem: Matador er Danmarks mest korrupte TV- serie. I hvert fald er det meget få af karaktererne der ikke har være involveret i en eller anden form for korruption, bestikkelse og nepotisme som de hyppigst forekommende. Jeg har selv bidraget til et kapitel i bogen 'Matador og Filosofien' på forlaget Frydenlund, hvor jeg dykker ned i forholdet mellem brødrene Varnæs og Skjern. Det er ikke artige sager. Der er derudover en masse andre gode kapitler, hvis man ikke kan få nok af det der også er Danmarks mest elskelige og langtidsholdbare Tv-serie. Måske fordi den beskriver Danmark som det var - og er?

Ud over de fire titler, har jeg også bedt Jesper fortælle, hvor vi kan se korruption og dets modstykke åbenheden i København, og han sender os ned til havnen: På Kastellet kan du stadig se det fængsel, hvor de korrupte embedsmænd havnede i 1800-tallet og i Den sorte Diamant synes jeg, at du ser modstykket. Med den store lyssprække fra vandet og hele vejen gennem den nye bygning til den gamle bygning på magtens ø. For mig symboliserer arkitekturen, at skønhed kommer med åbenhed, så vi kan se - på godt og ondt - det der er inde i bygningen. Men også at et sundt demokrati bygger på fakta og viden. Derfor er gode biblioteker så afgørende for et sundt demokrati.

4 sider af

"4 sider af" er en serie, hvor vi fra nogle af byens kloge hoveder får tre faglitterære og en skønlitterær anbefaling af bøger, der viser flere sider af et spændende emne. 

Dyk ned i Københavns historier – direkte i din indbakke

Er du interesseret i Københavns historie og byens udvikling? Med nyhedsbrevet "Bag om København" får du hver måned spændende artikler om byens kvarterer og historiske begivenheder. Vi giver dig inspiration til gode bøger, spændende arrangementer og bogkonkurrencer.

Tilmeld dig i dag og få byens historie leveret direkte i din indbakke.