Eugene Ionesco fortæller om en forunderlig fransk familie

En gammel sag i tre bind. Udgivet på fransk i 1970-1971 og straks oversat til dansk. Umiddelbart efter udgivelsen læste jeg de tre eventyrbøger for et par både glade og fremmelige børn.
Disse bøger er ikke så lette at få fat på, men Københavns Hovedbibliotek har dem stående på magasin - et eksemplar af 1 og 2 og to eksemplarer af 3. Rundt i landet kan der også på det kongelige Bibliotek findes et par eksemplarer på magasin. 
Derudover kan de erhverves rundt omkring bl.a. på Den Blå Avis - i antikvariater o.lign. 
 
Historierne handler mest om Josette på knap 3 år, hendes forældre og husassistenten Jaqueline. Far og mor går af og til for meget i byen. De sover derfor længe, og kan være svære at få ud af dynerne. 
 
Josettes far er som oftest glad for at fortælle en god historie, selvom der sjældent er hverken hoved eller hale i fortællingen, så sætter Josette stor pris på at lytte.  
 

Eventyr nummer 1 - for børn under tre år med billeder af Etienne Delessert

Josettes far og mor ligger stadig i sengen, fordi de er trætte. Dagen før har de tilsyneladende været på turne i aften- og nattelivet. - Det er ikke bare Josette, der er ved at miste tålmodigheden ligeså er husassistenten Jacqueline. Jaqueline åbner døren til soveværelset og serverer højlydt forældrenes morgenavis, poskort, kaffe og fløde og sukker, frugtsaft, rundstykker, ristet bød, smør, appelsinmarmelade, jordbærsyltetøj, spejlæg, skinke - og deres lille pige. 

Af gode grunde kaster forældrene sig ikke over serveringen, så Josette får en stor del af maden og drikkelse og oveni en ironisk anerkendelse fra Jacqueline: "dit lille uhyre - din mave er ligeså stor som dine øjne" - hvorefter hun selv spiser og drikker hvad Josette har levnet, og dertil ris-à-l'amanden fra i går. 

Far fortæller en historie

Historien, faren fortæller Josette, handler om en lille pige, der hed Jacqueline. Pigens mor og far - søstre, fætre m.fl. - alt og alle hed Jacqueline. Husassistenten bryder ind: De gør barnet tosset i hovedet her, og hun tager Josette med på indkøb.

I butikken møder Josette en pige, der hedder Jaqueline, og det undrer slet ikke Josette, for hun har lige hørt fra sin far, at alle hedder Jaqueline. Hun deler denne viden højlydt, og købmand og kunder ser på Josette med forfærdede øjne. Jaqueline (husassistenten altså) beroliger og forklarer, at Josettes far fortæller pigen dumme historier. 

Eventyr nummer 2 - for børn under tre år med billeder af Etienne Delessert

I dag er Josettes far stået tidligt op. Doktoren har forbudt faren det udsvævende liv og har sat ham på diæt. Josettes mor er hverken i eller under sengen. Hun er gået tidligt, for hun havde nemlig heller været ude og var gået tidlig i seng. 

Far er et sludrechatol

Far taler i telefon, dvs. det hedder ikke en telefon, det hedder en ost. Josette protesterer fordi man så, siger hun, vil tro, at telefonen er en ost. Far forklarer, at en ost ikke hedder en ost men en spilledåse osv. osv. Forviklingerne bliver mange, men uanset får Josette får styr på det og siger: Jeg kigger ud ad stolen, mens jeg spiser min hovedpude. Jeg åbner væggen, jeg går med ørerne. Jeg har ti øjne at gå med.....

Men til sidst går det helt galt, da Josette vil have at vide, hvad billeder hedder og far svarer: man siger ikke billeder, man siger billeder. 

Jaqueline dukker op og forvirres af Josette og fars samtale, og så kommer mor som en blomst.... 

Eventyr nummer 3 - for børn over tre år med billeder af Philippe Corentino

Idag er Josettes mor vågen, og er stået op. Far sover stadig - for han havde aftenen forinden været for meget i byen. Han er træt og vil ingenting. Så Josette bliver i sengen hos far, som fortæller en historie om far og Josette.

Historien og en flyvetur

De skal ud at flyve og far giver Josette tøj på, men Josette bryder ind i historien med sine protester mod farens valg af påklædning. Mor advarer mod, at Josette læner sig ud af vinduet i flyvemaskinen, så hun risikerer at falde i Seinen. De siger farvel til Jaqueline, der også formaner om forsigtighed. De møder portnerkonen, som kommer med samme formaning, og far og Josette har efterhånden lært hvad der kan ske, hvis uheldet er ude. 

De får en dejlig dag rundt i byen, hvor far - inden de ta'r flyvemaskinen - lover at slå slagteren ihjel, hvis han slår endnu en kalv ihjel. Der er ikke grænser for, hvad de kan se ud af vinduet. Far holder fast i Josette, så hun ikke falder ud. De ser præsten, der er bundet fast med en snor, helt oppe i toppen af kirketårnet. De kommer til Månen, hvor de går en tur og får sig en bid måne og de nærmer sig solen, hvor det altid er sommer.

Pludselig må de skynde sig hjem til frokost, så maden ikke bliver kold. Mor jager dem ud af sengen og siger til far: " Du gør hende tosset i hovedet med dine dumme historier". 

Eugene Ionesco

Født i Rumænien i 1909 og død i Frankrig 1997. I anden halvdel af 1900tallet var Ionesco et afgørende og indflydelsesrigt navn indenfor absurd drama. Værker som "Den skaldede sangerinden", "Stolene", "Enetime", "Næsehornet", "Kongen skal dø". Ud over at gøre grin med de mest almindelige menneskelige situationer beskriver Ionescos skuespil meget håndgribeligt menneskets ensomhed og betydningsløshed.

 

Etienne Delessert og Philippe Corentin

står for de fantastiske illustrationer i bøgerne.
 
Etienne Delessert er en selvlært schweizisk grafiker og illustrat0r. Han er bl.a. kendt for sin animerede serie Yok-Yok og sit samarbejde med Eugène Ionesco og med børnepsykolog Jean Piaget. Etienne Delessert er født i Lausanne i Schweiz i 1941. 
 
Philippe Corentin startede med at illustrere egne noveller og udviklede sig senere til en meget populær illustrator. Født i Frankrig 1936.
 
 

Materialer