Foto: Sif Meincke

Hvad læser Annette Bjergfeldt?

27.03.24
Annette Bjergfeldt gæster Christianshavns Bogfestival d. 27/4. hvor hun fortæller om sine to romaner, den aktuelle ” Mr. Saitos Rejsebiograf” og debuten ”Højsangen fra Palermovej.”  Annettes romaner er købt til oversættelse til hele 23 sprog. Vi har spurgt, hvad hun selv læser og hvad hun vil anbefale til de københavnske læsere? 

Hvad læser du lige nu?

Lige nu læser jeg ” Et Casestudie” af den skotske forfatter Graeme Macrae Burnet som jeg mødte på en litteraturfestival i Tallinn sidste forår. Noget af det skønneste med de internationale bogfestivaler, er netop at man kommer ud i verden og møder sine udenlandske læsere og får en stærkt inspirerende snak med forfattere fra alle dele af verden.

  Hvilke bøger har gjort indtryk på dig og hvorfor?

Den lukkede bog af Jette A Kaarsbøl gjorde et uudslettelig udtryk. Den var så velskrevet, klassisk, begavet og foruroligende, Om alt det et menneske kan drømme om - og om bristede illusioner og alt det, vi ikke selv kan se. Den var så utrolig sørgelig, bare helt i særklasse. Jeg håber meget, hun snart udgiver en roman mere.

Den som blinker af Knud Romer. Der sidder ikke en linje forkert i den bog. Det er næsten som en sang, og den swinger fra top til tå.

Tone af Suzanne Brøgger: Sikke et festmåltid af en bog. En smuk syngende fejring af en genial hattemagerske med grønt hår.
Man må leve efter opskriften: 
 “Har alle set mig - jeg har set alle” - om at være et gram i den rigtige vægtskål og altid lade det hele sejle derhjemme når man tager ud at rejse da ingen nogensinde har stjålet en opvask.

Hvilke bøger anbefaler du andre at læse og hvorfor?

Populærmusik fra Vittula af Mikael Niemi. Noget af det mest morsomme, poetiske, musikalske og originale, jeg har læst. Det bliver ikke mere finsk/ nordsvensk.

Med natten mod vest af piloten Beryl Markham, hun var opvokset i Afrika og blandt andet pilot for Bror Blixen og måske var hun i virkeligheden den løvejæger, som Karen Blixen drømte om at være. Jeg elsker den bog, så smuk en skildring af Beryls tid i Afrika. Hun fløj over Atlanten solo, og skrev så vidunderligt om naturen, friheden og menneskene, at selv Hemingway udtalte, at han overvejede at stoppe som forfatter efter at have læst hendes bog.

Hvad læste du som barn - havde du en litterær helt?

Astrid Lindgrens Pippi selvfølgelig. Det var ren girl power. Men også Tove Janssons bøger. Igen er der dette finske mørke blandet med et meget stort kendskab til menneskets sære sider. Hemulen,Snorkfrøkenen og Filifjonken. Tove Jansson er så klog og præcis, og på en måde er hendes bøger næsten mest for voksne.

Hvilke forfattere er efter din mening gode til at skildre den magiske realisme og humor, som præger dine egne bøger?

Isabel Allende og John Irving var bare en stor inspiration for mig, da jeg var yngre. De har lagt brødkrummer ud, så jeg senere kunne kaste mig ud i at bruge den magiske realisme, hvor sære ting sker midt i alt det verdslige. Min egen mor var selv en skør blanding af at være en Magasin-dame med hang til natcremer – blandet med en usvigelig evne som clairvoyant, der kunne forudsige alle næste uges begivenheder. Originaler og overraskende begivenheder, der åbner en kastelem til universet, har altid fascineret mig.

Mød Annette Bjergfeldt på Christianshavns Bogfestival

Annette Bjergfeldt fortæller om sine romaner "Mr. Saitos Rejsebiograf" og "Højsangen fra Palermovej" lørdag d. 27. april kl. 14.30-15.30 på Christianshavns Bibliotek.

Læs mere og hent gratis billet til arrangementet med Annette Bjergfeldt.
 

Materialer