Uhhhhyggelige bøger om Halloween

26.10.16
Halloween - eller Allehelgensaften fejres d. 31. oktober med masser af uhygge. Bliv klogere på skikken, og find ideer til skræmmende udklædning samt spændende historier for børn... Uhhhh!

Halloween (på dansk Allehelgensaften) er aftenen før Allehelgensdag. Navnet Halloween stammer fra skotsk og er en variant ALL-Hallows-Even og blev først brugt i det 16. århundrede.

Allehelgensdag som falder d. 1. november hvert år, var oprindeligt en hedensk højtid og helligdag og et nordeuropæisk fænomen, som stammer helt tilbage fra ca. år 600. Allehelgensdag var en dag, som var dedikeret til alle fejre og mindes alle de helgener, som ikke havde deres helt egen helligdag.

Halloween som falder d. 31. oktober hvert år, betragtes af mange som et mere eller mindre kommercielt amerikansk fænomen, men stammer oprindeligt fra den keltiske efterårsfest Samhai, som fejrer slutningen af den lyse halvdel af året og begyndelsen på den mørke del. De gamle keltere mente at netop på denne dag var grænsen mellem denne verden og underverden meget tynd og det var let for både onde og gode ånder at passere igennem. Det menes at skikken med at klæde sig ud stammer fra ønsket om at beskytte sig mod de onde ånder ved at forklæde sig som en af dem.  var oprindeligt en hedensk højtid og helligdag og et nordeuropæisk fænomen, som stammer helt tilbage fra ca. år 600. Allehelgensdag var en dag, som var dedikeret til alle fejre og mindes alle de helgener, som ikke havde deres helt egen helligdag.

I det 18. århundrede tog europæiske immigranter deres forskellige traditioner med til USA hvor den form for Halloween som vi kender i Danmark skabtes. Til Halloween klæder de amerikanske (og danske) børn og voksne sig ud og dagen bliver fejret med gyserfester, uhyggelig pynt (spøgelser, vampyrer, flagermus, spindelvæv, edderkopper, hekse osv.) og mad formet og dekoreret som afskårne fingre, øjenæbler, ulækre kryb osv.

Den mere oprindelige form for Halloween fejres stadig i Irland og Storbritannien, men også her tager de amerikanske skikke mere og mere over.

 

for at skrive en kommentar.
Materialer