Mindepladebingo

Mindeplader, små firkantede stykker danmarkshistorie, pralerier og hukommelseshjælpere. De hundredvis af mindeplader som alene København har, er dansk biografisk leksikon i 3D, små stykker stolthed og herlige støtter for blandt andre mig og min hukommelse: Hvor var det nu denne eller hin blev født? Nå jo, lige præcis her, sladrer mindepladen om.

Af historiker og nørd Nina Søndergaard, Nerdtours.dk

Men ak, som med så meget andet, er der uoprigtigheder, udeladelser og i øvrigt en sørgelig mangel på kvindeminder. Mindepladerne er også kun på dansk, så det er kun de allerstræbsomste turister, der magter at taste inskriptionen korrekt ind på deres smarte telefoner, der kan fatte mindet. Når det er sagt, så er de jo herlige at se. Man kan kigge op og kigge ned og få gratis inspiration og måske et sus af stolthed og glæde.

Mindepladers placering

Mindeplader skulle helst være korrekte, men det er ikke altid tilfældet. Det er én ting, en anden ting er placeringen. Det lader til at vi hertillands er gladest for at sætte mindeplader op det helt RIGTIGE sted. Heller ikke dét ønske opfyldes altid, men nogle gange er der spøjse opsætninger.

Landemærket 3. Tavle for opfinderen Valdemar Poulsen der blev født i ejendommen.

Kig op! Lige overfor Rundetårn, på Landemærket 3, er der en mindeplade over opfinderen Valdemar Poulsen. Han var ingeniør og banebrydende indenfor trådløs radio og datalagring, samt medvirkende til at fremstille nogle af de første højttalere. Og han blev født LIGE der. På anden sal til venstre. Muligvis endda i dét rum! Ikke noget med at sætte mindepladen op i øjenhøjde, thi det ville være manglende akkuratesse...

Ligeledes er modstandsmanden Henry Gluds mindeplade heller ikke sat i øjenhøjde, men temmelig lavt, sandsynligvis der hvor han segnede om efter en skudveksling femte maj 1945.

Vestergade 18C (i baggården). Tavle for H. C. Andersen der tilbage sin første nat i København i bygningen.

Autencitetstrangen trumfer praleriet hertillands. Eftersom ethvert beboelseshus med et par år på bagen nødvendigvis har rummet hæderlige, stræbsomme og måske endda ligefrem fortjenstfulde personer, er opsætningen af en mindeplade altid på bekostning af de andre, mindre lysende ånder. Men selv den allerkendteste af alle danskere, H.C. Andersen, hans mindeplade skal sandelig sidde DET RIGTIGE STED, således at kun kendere og heldige kan være med i klubben.

Placeringen er vist ganske korrekt, og i Pisserenden med barer på alle sider, er det såmænd forståeligt nok at der bliver låst af om aftenen og weekenden. Men. Måske behøver vi ikke så præcis en placering (sov han måske udenpå huset?!). Andersen bliver også hyldet i Nyhavn, uden at nogen får tanken at eventyrdigteren sov lige over hoveddøren. Måske kunne man ønske en ekstra mindeplade på Vestergade, indgangen til fynboens 'Verdensstad, fyldt med larm og tummel'?

Nina Søndergaard (cand.mag.hist.) er født i Århus, men har boet i København siden 1999. Nina Søndergaard driver Nørd Tour hvorfra hun spreder fakta, glæde og viden.
Ninas kerneområder er Københavns historie, by- og bygningshistorie, mikrohistorie, sansehistorie, seksualhistorie - hovedsageligt i Vesteuropa 1750-1900.

Nina Søndergaard præsenterer et lille udpluk af de mindetavler hun holder allermest af i nyhedsbrevet Bag om København.

Historien på muren

Når du bevæger dig gennem København, kan du se tydelige erindringer af byens historie. København er spækket med erindringssteder.

Gå på opdagelse i Bag om Københavns oversigt over mindetavler

Nina Søndergaard. Foto: Anja Gaard Olsen
Af Københavns Biblioteker
30.08.22