Foto: Kathrine Pachniuk

Bibliotekarerne anbefaler bøger med stærke kvinder

28.02.19
Hver sidste torsdag i måneden anbefaler 2 af Vanløses bibliotekarer bøger. I februar var det Cæcilie og Julie der anbefalede bøger, og præcis som i januar var der problemer med at begrænse antallet af anbefalinger! Derfor kommer her ikke mindre end 10 anbefalinger, hvori stærke kvinder spiller en rolle!

Cæcilies bøger

Letelier: Pigen der fortalte film

Denne lille fine roman udspiller sig i en afsidesliggende mineby i det nordlige Chile, hvor María Margarita ser tilbage på en barndom med fire brødre, en invalid far og en mor der er rejst sin vej. Minebyens beboere bruger en del af deres sparsomme fritid i byens biograf, men ikke alle har råd til den fornøjelse. Den 10-årige María Margarita viser sig at have et helt særligt talent: Hun kan genfortælle de film, hun har set, på en så dramatisk måde, at de lokale strømmer til for at høre hende. Hendes familie begynder at tage entre til forestillingerne, men María Margaritas popularitet får en høj pris, da hun sendes ud for at genfortælle en western for den lokale pantelåner, der har skumle bagtanker. En lille perle af en bog om en helt særlig pige.

Le Guin: Sur: en kortfattet rapport om Yelcho-ekspeditionen til Antarktis, 1909-1910

Fra en lille perle til en anden. I 1909 ankommer en gruppe kvindelige forskere som de første til Sydpolen - to år inden Roald Amundsen nåede samme mål. Den banebrydende polarekspedition fra Chile til Sydpolen berettes i rapportform af én af de ni kvinder der deltog på ekspeditionen. Ursula Le Guins bevæger sig overlegent i grænselandet mellem fakta eller fiktion, og det er virkelig fascinerende. Det er en hurtiglæst bog, men den giver meget at tænke over bagefter.

Marstrand-Jørgensen: Hildegard

Denne psykologisk roman om den berømte middelaldermystiker, komponist og lægekyndige abedisse Hildegard von Bingen, der levede fra 1098-1179, er et virkelig spændende indblik ind i et helt usædvanligt kvindeliv. Allerede som lille pige viser det sig hun har særlige synske evner, og som 8-årig bliver hun sendt i kloster og udvikler sig her til en lærd nonne, der efterhånden får betydelig indflydelse. Marstrand-Jørgensen skriver i et sanseligt, smukt og billedrigt sprog og skildrer de første ca. halvtreds år af Hildegard von Bingens liv. Et must-read for dig, der elsker historiske romaner.

Tind: Astas Skygge

”Astas skygge” er en roman, der på kunstnerisk vis giver et anderledes portræt af stumfilmsdronningen Asta Nielsen. Asta Nielsen nåede både at opleve stor berømmelse og total fiasko i sin levetid. I forskellige spor, der veksler mellem fortid og nutid, behandler Tind, Asta Nielsens liv og levned. Hun læser Asta Nielsens selvbiografi ”Den tiende muse” og kommer med sine egne noæter. Hun lytter til optagelser af private samtaler mellem Asta Nielsen og hendes ven boghandleren Frede Smidth og rejser rundt og interviewer folk med et kendskab til Asta Nielsen. Alle brudstykkerne stykkes sammen og danner et tankevækkende portræt. Fængende læsning!

Bagieu: Skamløs -rebelske kvinder der ændrede verden

Den franske tegneserieskaber Pénélope Bagieu tegner og fortæller i denne inspirerende tegneserie 15 rebelske kvinders livshistorier. Kvinder, der gik mod samfundets normer, overvældende modgang og overmagt og ændrede verdenshistorien. Bagieu har udvalgt vidt forskellige kvinders historier fra alle tidsaldre og verdensdele. Fra den skæggede dame Clémentine Delait fra Frankrig over socialarbejderen Leymah Gbowee fra Liberia til fyrvogtersken Giorgina Reid fra USA. Fra dem vi alle kender, til alle dem vi burde kende. Tegneserierne er oprindeligt tegnet til avisen Le Mondes hjemmeside, men udkom i bogform på fransk i 2018 og er nu oversat til 11 sprog. Virkelig dragende tegneserie, der med humor og kompromisløshed tegner 15 skarpe portrætter af seje kvinder. Flot udgivelse!

Østerfelt: Marie Curie – et lys i mørket

Og til sidst endnu en tegneserie om en sej kvinde. Som den første kvindelige modtager af Nobelprisen, var Marie Curie med til at forandre verden. Denne bog fortæller hendes vej dertil i tekst og illustrationer – og netop illustrationerne er højdepunktet i denne biografiske graphic novel. Marie Curies livshistorie fortælles utrolig stemningsfyldt i en smuk decoupage-lignende stil. Smuk og inspirerende læseoplevelse.

 

Julies bøger

Vilde dyr – Gin Phillips

Joan er i zoo med sin 4-årige søn, Lincoln. Det nærmer sig lukketid, da Joan hører høje knald, og på vej mod udgangen ser hun en bunke fugleskræmsler på jorden. De viser sig dog at være døde og døende mennesker, og så er dramaet i gang. Thriller er i sandhed betegnelsen for denne roman, hvis handling forløber over tre paniske timer. Hvert kapitel har en tidsangivelse, og som læser oplever man på tætteste hold, hvordan verden kan ændre sig på et splitsekund. Man gribes af frygten, og bogen er umulig at lægge fra sig. Beskrivelsen af det forhold Joan har til sin søn, Hvordan hun kender hver reaktion, hvert karaktertræk til perfektion. Den er superb!

Tag gaden tilbage – Sarah Engell

Tag gaden tilbage er en roman om hævnporno og slutshaming, men endnu mere en roman om at vokse og finde sig selv som menneske og indtage sin plads i verden. Romanen er en stærk, vedkommende - og utroligt velskrevet roman. Hovedpersonen Polly er en fantastisk, stærk og vidunderlig karakter som selvom frygtelige ting sker simpelthen ikke lader sig knække. Det betyder ikke, at hun ikke bliver påvirket og ikke bøjer. Men hun står i sidste ende ved sig selv og sine handlinger og tager ikke bare gaden, men sig selv tilbage. 

Illuminae – Amie Kaufman

Amie Kaufman og Jay Kristoff fik en spændende idé til en science fiction roman om en pige og en dreng på flugt i fremtiden år 2575. Resultatet er trilogien om ’Illuminae Filerne’, hvor "filerne" skal tages helt bogstaveligt. For ’Illuminae’ er en sammenstykning af diverse rapporter, mails og udskrifter om hændelsesforløbet i den hemmelige krig mellem to konkurrerende magtkoncerner. Teenagerne Kady og Ezra er nylige eks-kærester og bor på mine-planeten Kerenza i udkanten af universet. Mega-koncernen Beitech angriber Kerenza ud af det blå med hensigten at udradere planeten, og den ulovlige minedrift, som foregår i undergrunden. Resultatet er ødelæggende, men det lykkes med nød og næppe for Kady og Ezra at flygte i sikkerhed på rumflådens skibe Hypatia og Alexander. Da en mystisk sygdom bryder ud ombord på Hypatia, står det klart, at Beitech har taget et biologisk våben i brug, og konsekvenserne er rædselsvækkende.

’Illuminae’ er intet mindre end en af de fedeste science fiction romaner, jeg længe har læst – og med læst, mener jeg lyttet til. Jeg har nemlig hørt bogen på eReolen Global. Bogen er indtalt med fantastiske stemmer og lyde, hvilket får lydbogen til at minde om et gammeldags radiospil.

Skamløs – Pénélope Bagieu

Inspirerende og humoristisk tegneserie om femten kvinder, der med rebelsk ånd, styrke og ambitioner ændrede verden. Nogle af kvinderne kender man, det vil sige, at man måske har hørt navnet. De fleste ganske ukendte, men det fortæller måske mere om mig og min manglende indsigt. Fælles for dem alle er, at de, i deres tid, stod op og frem og gjorde og sagde ting, som var ganske upassende. Efter at have læst tegneserien sad jeg tilbage overvældet og begejstret, og med en lyst til at dykke endnu mere ned i kvindernes historie. Tegneserien udstråler kvalitet både i design og udtryk, og den formår at være både spændende og lærerig – uden at blive kedelig!

Materialer