Caroline med Bukdahls Bet

22.11.21
Hvordan vurderer vi god litteratur? Udstyret med kriterier, referencer, paneler og mange timers læsning uddeles hvert år forskellige priser af forskellig rang, som markerer forfatterskabers relevans, berettigelse og forskønnelse af og i livet og verden. Litteraturen kan spejle og rykke, forføre og forfærde. Hvad der honoreres varierer fra pris til pris, og det er det skønne; værdi er mange ting. Skribenterne i Litterær Luksus har kastet deres blik på, hvilket prisvindende værk igennem tiden, de hver især synes fortjener en (gen)læsning. Og hvorfor ikke mindst. Her er Carolines favorit.

Ømhedsaktivistiske brochurer

Nogle gange er medicinske fagtermer - angor paroxysmalis episodicus - eller hverdagssprog - panikangst - slet ikke nok til at beskrive en pinefuld sindstilstand. Nogle gange må man i stedet tale om følelsen af at være et bløddyr med offentlige organer eller en ballon, der bliver jagtet af store kattedyr. Den afstand mellem det psykiatriske system og de psykiatriske patienter har årets vindere af Bukdahls Bet Anna Rieder og Sidsel Welden nænsomt forsøgt at mindske med deres tre ømheds-aktivistiske brochurer ”Ti gode råd til lægen”, ”Magisk tænkning” og ”Symptomoversættelse”, som er udkommet på forlaget Amulet og placeret rundt omkring på landets psykiatriske modtagelser.

Brochurerne er rettet mod læger og behandlere i psykiatrien og er ifølge forlaget ”skrevet ud fra et ønske om at skabe plads til et andet sprog at tale om sygdom med – og åbne op for et andet blik på, hvad der opfattes som symptomer eller sygeligt.” De smukke brochurer findes ej på biblioteket men som sagt på psyk og til gratis download på forlagetamulet.com (pst... vi har også vedhæftet dem i artiklen længere nede). 

De psykiske lidelser kaldes ofte usynlige. Og det er i grunden tåbeligt for som den kloge vinder af Årets Debutantpris’ Fine Gråbøl spørger i Ungeenheden: ”Er de lyserøde, de lilla, de blålige og vinrøde sår og ar usynlige? Er hændernes rystelser, benenes rystelser, de psykotiske kramper, er den motoriske uro usynlig?”.

Men usynlige betragtes de alligevel som, og ikke mindst derfor må vi hjælpes ad med at gøre sproget omkring de psykiske lidelser så raffineret, nuanceret og omfavnende som muligt. Årets vindere af Bukdahls Bet bidrager til dette arbejde og jeg vil give de tre brochurer en varm og taknemmelig anbefaling.

Om Bukdahls Bet

Bukdahls Bet – også kendt som Den Smalle Litteraturpris – uddeles hver år ved en ceremoni i ... Smallegade.  Prisen blev indstiftet i 2004 for at hylde og fremme den smalle litteratur, og blandt tidligere års modtagere findes så forskellige litteraturformer som en julekalender (af Julie og Ursula Andkjær Olsen) og en Facebook-konto (Marie Kat). Det er en smal sag at gætte, at denne bet er undertegnedes yndlingspris.

Er du til litterær luksus?

Så tilmeld dig nyhedsbrevet Førstevælger og vælg "Bestsellere og anmelderdarlings”

Så tilmeld dig nyhedsbrevet Førstevælger og vælg "Bestsellere og anmelderdarlings”

Filer
Binary Data ()
Binary Data ()
Binary Data ()
Materialer