Debutantsæsonen kalder på Susannes favoritdebut

25.10.21
Efteråret er mange ting. Blandt andet sæson for debuterende forfattere. Og for priser, der hylder disse friske skud på væksten, vi kalder 'den danske litteraturhistorie'. Af samme årsag, har skribenterne hos Litterær Luksus kastet sig over forfatteres første værker; deres debuterende titler. Nogle friske fra trykken, andre med flere sæsoner bag sig. Læs med og lad dig inspirere til at læse med fra begyndelsen af et forfatterskab. Her en forfatters debut, der har gjort indtryk på Susanne.

'Skibbruden og andre fortællinger om udødelighed' af Kira Dreyer Messell

Kira Dreyer Messell har begået en novellesamling inspireret af fantastik, eventyr, sagn og overtro; en sjælden cocktail fra en dansk forfatters hånd. Måske af samme årsag blev den velfortjent nomineret til BogForums debutantpris i 2018.

Samlingen består af 9 fortællinger, der alle omhandler forvandling og død med hovedpersoner, der tager et valg med afgørende betydning for deres skæbne.

3 noveller, der især udmærker sig for mig

I fortællingen 'Dukkehuset' får jeg associationer til 'Gullivers Rejser' - dog en ret uhyggelig udgave af Swifts roman om lilleputterne - og til brødrene Grimms eventyr om Tommeliden. Vi møder Kristian og Aisha, der efter flere mislykkede graviditeter, præget af sorg, får en lille mandsling af et barn, Tom, der flytter ind i et dukkehus hos dem og skal forsøge at finde sig til rette med kat, fugl og en overomsorgsfuld mor. 

I titelfortællingen 'Skibbruden' møder vi en gendigtning af eventyret 'Den lille havfrue', hvor det er den unge mand, der længes mod dybet, og mod det der gemmer sig under havets overflade. Han forelsker sig i en havfrue, som følger ham på land men til stadighed længes mod havet, og som en anden sirene lokker ham til at følge hende i dybet.

I min nok absolutte favoritfortælling 'Jagt', der indledes af et bibelcitat af Esajas: ”Ulv og lam skal græsse sammen”, men som også minder mig om Ernest Hemingways lidenskab for jagt og ikke mindst om Edgar Allan Poes sans for at bygge et uhyggeligt og overtroisk univers op, præsenteres vi for en zoologisk konservator, der står overfor sin ultimative opgave; at udstoppe en panter fra Indonesien. Men er det nu også det, han vil, eller vil han måske hellere have en smuk stor kat som kæledyr? Og hvad er det med den parallelle beretning om hans tidligere kæreste? Hvordan det hele udvikler sig, skal jeg ikke røbe her.

Kira Dreyer Messell har siden på dansk fået udgivet romanen 'Naga'.

Er du til litterær luksus?

Så tilmeld dig nyhedsbrevet Førstevælger og vælg "Bestsellere og anmelderdarlings”

Så tilmeld dig nyhedsbrevet Førstevælger og vælg "Bestsellere og anmelderdarlings”

Materialer