Debutantsæsonen kalder på Tages to favoritdebutanter

25.10.21
Efteråret er mange ting. Blandt andet sæson for debuterende forfattere. Og for priser, der hylder disse friske skud på væksten, vi kalder 'den danske litteraturhistorie'. Af samme årsag, har skribenterne hos Litterær Luksus kastet sig over forfatteres første værker; deres debuterende titler. Nogle friske fra trykken, andre med flere sæsoner bag sig. Læs med og lad dig inspirere til at læse med fra begyndelsen af et forfatterskab. Her to forfatteres debuter, der har gjort indtryk på Tage.

'Grundvold' af Rachel Röst

Rachel Röst er ildsjælen bag foreningen Læs for livet, der indsamler bøger og bringer dem ud til anbragte børn og unge i hele landet. Selv voksede hun op i en patriarkalsk styret, stærkt troende mormonfamilie i Urbanplanen på Amager. 'Grundvold' er forfatterens romandebut, som hun i interview har bekræftet i høj grad bygger på egne oplevelser. Romanen skildrer, fra barnets perspektiv, hvordan faderen styrer familiens sociale, økonomiske og psykologiske liv. Fortabelsen truer, hvis man forlader dydens smalle sti, er skræmmebilledet, som børnene i familien indprentes – samt pligten til at missionere for den rette tro.

Romanen skildrer den vanskelige frigørelse og det dårlige selskab, der bliver en del af processen. Men allermest interessant er skildringen af bindingen til religionen og til faderen. Indoktrineringen er så stærk, at vejen ud af den fundamentalistiske tro er fyldt med tilbagefald og religiøse fantomsmerter, på trods af de uhyrligheder der har været en del af opvæksten!

Bogen er ganske letlæst og ligger fint i forlængelse af forfatterens målsætning om at vække den enkeltes individuelle læselyst!

'Øer' af Rakel Gjerrild-Haslund

Rakel Gjerrild-Haslunds debuterede med novellesamlingen 'Øer' i 2016. 21 noveller (enkelte nærmest småtekster) som kredser omkring selvvalgt isolation og natur. Øer som hjemsted for de skildrede personer – og øer som karakteristik af personernes sindstilstand. 


Samlingen rummer rene perler som 'Den Sidste Fisker'. Her skildres en dramatisk fisketur til Frederiksø, hvor frustrationer over sælernes aftryk på fiskerierhvervet slår ud i lys lue. Eller historien om Mirakel-Niels som overlever at blive skyllet overbord i et massivt uvejr, men som ingen erindring har om de følgende 6-7 timer.
Intense skildringer af dagligdags småting fremtræder som ren suspense. Som i novellen Vinterligger hvor opsætning af 3 tørresnore garneres med skildringen af en enkemands tilværelse i et sommerhus med udsigt til klitter.


De bedste historier er mirakler af fortættet fortællekunst – lidt krævende, men helt sikkert ulejligheden værd!

Rakel Gjerrild-Haslund er i øvrigt netop nu aktuel med 'Adam i Paradis', som tager udgangspunkt i maleren Kristian Zahrtmanns liv. Året forinden udgav hun den dystopiske 'Alle himlens fugle', der foregår i et samfund, der er ved at kollapse. 

Er du til litterær luksus?

Så tilmeld dig nyhedsbrevet Førstevælger og vælg "Bestsellere og anmelderdarlings”

Så tilmeld dig nyhedsbrevet Førstevælger og vælg "Bestsellere og anmelderdarlings”

Materialer