Fund fra Skatkammeret

04.08.20
De følgende romaner har tilfælles at de ikke er helt nye - de er dog fra de sidste 10 år! De har desuden det til fælles at der efterhånden er få eksemplarer tilbage i Københavns Biblioteker. De er stadig i høj grad læsværdige - prøv selv!

Bogomtalerne er let redigerede gengivelser af de oprindelige anbefalinger skrevet af bibliotekarer fra Solvang Bibliotek. Det kan derfor betale sig at forholde sig nysgerrigt til om der skulle være kommet andre udgivelser af samme forfatter - og om en serie er blevet udbygget.

Hubert Mingarelli: Fire soldater

Året er 1919 - i det østlige Centraleuropa følger vi 4 soldater fra den Røde Hær i en anderledes og fremragende krigshistorie.
Hubert Mingarellis roman foregår i 1919 i Galicien som er en region i det østlige Centraleuropa - i dag delt mellem Polen og Ukraine. I bogen følger vi 4 soldater fra den Røde Hær i dagligdagens trummerum og venten - og overlevelse gennem vinteren.
Små episoder - ofte med et gran af komik over sig - skildres i de korte kapitler. Som f.eks. de daglige terningespil om cigaretter, hvor det i reglen er spillets vinder der forsyner modstanderne med cigaretter som han så kan vinde en gang til...
Andre kapitler skildrer den tekniske snilde gruppen udviser ved bygning af vinterlogi. Et rørende element i handlingen er et defekt ur som de fire kammerater skiftes til at sove med. Uret kan ikke gå, men i urkapslen er der et billede af en kvinde som på den måde bliver opmuntring for de fire som på skift kan kysse uret (eller rettere kvinden) godnat.
En dag tilføres gruppen en femte person - en ung mand med et skrivehæfte. Umiddelbart er de fire tilbageholdne med at dele alle deres hemmeligheder (f.eks. et dejligt mosehul der bruges til vask og badning og almindelig hygge) med den nytilkomne. Men da de opdager at han tilsyneladende skriver i hæftet, bliver de fire meget optaget af at den nye skal skrive ned hvad de fire har sammen, og hvad de oplever.
Bogen er meget intens i sine skildringer og med fine detaljer. En skildring af venskaber, fortalt med megen varme og humor - og over det hele lurer krigens håbløshed. Der sker ikke meget på det ydre plan, alligevel kan man som læser ikke lade være med at læse videre for at følge gruppen frem mod opbruddet og vejen til fronten.
Læs bogen - en ikke særlig lang, men alligevel yderst indholdsmættet anderledes og fremragende krigshistorie. 
(Anbefaling fra 2015)

Josef Haslinger: Jáchymov

Biografisk roman om Bohumil Modry der var anset som verdens bedste ishockeymålmand i årene efter anden verdenskrig. Han mistænkes for at planlægge at hoppe af til vesten og idømmes tvangsarbejde i uranminer ved Jáchymov.

Jáchymov er en smukt beliggende kurby i Vestbøhmen i Tjekkiet. Byen er også kendt for at det var fra malm brudt ved Jachymov at det i 1898 lykkedes Marie og Pierre Curie at udvinde grundstofferne polonium og radium. Uranminer blev efter 2. verdenskrig bl.a. drevet med henblik på at forsyne Sovjetunionen med uran - et arbejde man brugte politiske fanger til at udføre.
Josef Haslingers roman Jáchymov tager udgangspunkt i en forlæggers møde med en balletdanserinde i kurbyen. Forlæggeren er der for at pleje en ryglidelse - danserinden for at se den by hvor hendes far mange år tidligere var tvangsarbejder i minen. Danserinden fortæller forlæggeren om sin far og hvordan han gik fra at være national sportshelt til at blive idømt 15 års tvangsarbejde i uranminerne. Et arbejde der påførte ham en uhelbredelig kræftsygdom han døde af. Forlæggeren opfordrer danserinden til at skrive historien så den kan blive udgivet.
Dette er i korthed rammehistorien i bogen der tager udgangspunkt i den virkelige historie om ishockey-målmanden Bohumil Modry som var stjerne på det tjekkoslovakiske ishockeylandhold i årene umiddelbart efter anden verdenskrig hvor holdet vandt verdensmesterskabet i 47 og 49 samt blev sølvvinder i vinter-OL i 48. Umiddelbart inden afrejse til VM i London i 1950 blev det meste af holdet anholdt mistænkt for at planlægge at hoppe af og blive i vesten.

Det er en stærk bog om de uhyrligheder det totalitære regime, der kom til efter anden verdenskrig, påførte befolkningen, som ellers havde været gennem trængsler nok. Forfatteren viser fint hvordan de to systemer lærte af hinanden i form af selv at definere sandheden og fornedre sine modstandere. Samtidig bruger Haslinger dialoger mellem danserinden og forlæggeren til at perspektivere op til nutidens debatter om hvordan det kunne ske og om man kunne være uvidende om hvad der fandt sted.
Sidst men ikke mindst giver danserindens historie et fint indblik i hvad der sker - også følelsesmæssigt - med familien og børnene som reelt også straffes for den forbrydelse Modry dømmes for.

Man behøver absolut ikke at have nævneværdigt indblik i ishockeyens verden for at blive grebet af denne biografiske bog - læs den endelig!
(Anbefaling fra 2014)

Tana French: Faithful Place

Tana French er en superstjerne - og ikke kun på krimi-himlen.
Efter debutromanen fra 2007, den brillante, hypnotiske "In the woods" ("Skoven"), kom den mere lavmælte, men på sin egen måde lige så hypnotiske "The likeness" ("Som to dråber vand"). Og nu foreligger "Faithful Place", den tredje i denne krimi-serie, der alligevel ikke er en serie og måske heller ikke krimier, dybest set. Romanerne er kun løst sammenknyttede via nogle af personerne, og de har det til fælles, at de er spændingsromaner om sårbare mennesker på udsatte poster.
Bøgerne er vidt forskellige. Den første er den mest mystiske, med et - måske - overnaturligt element. Den anden er den mest psykologiske, et drømmespil, der kan tænkes at foregå på det indre plan. "Faithful Place" er den grummeste, den desværre udødelige historie om dysfunktionelle familiers langtidsvirkning.
Hovedpersonerne fortæller i jeg-form, ligesom når en skuespiller lever sig ind i sin rolle - siger Tana French, der selv er skuespiller.
Hvorfor fascineres vi af de sære politifolk i Dublin, så vi næsten ikke kan lægge bøgerne fra os? En fascination, der ikke kun kan forklares med stærkstrømsspændingen i handlingen eller det flotte, billedrige sprog. Måske fordi vi læsere også kan leve os ind i deres situation, når livet rammer dem på deres ømmeste punkter, i form af en forbrydelse, der skal og må opklares. Hvordan vil han/hun overleve følelsesmæssigt, hvad sker der videre, hvad, hvad?
Tana French vil ikke udelukke, at hun senere vil skrive nye bøger om Adam Ryan eller Cassie Maddox - det er vi sikkert mange, der ville være glade for ...  Indtil videre sluger vi Franks historie. Men nye læsere kan begynde hvor som helst.
(Anbefaling fra 2010)

Ann Cleves: Rødt Støv

En krimi med god miljøskildring kan gøre det ud for en fantasirejse.
Små øsamfund kan næsten være selvstændige universer, selvom de er afhængige af verden på fastlandet. Serien om den underspillede, men charmerende politihelt Jimmy Perez er fuld af landskaber, farver, dufte - og individualister på godt og ondt. Som John Donne engang sagde, er intet menneske en ø. Men Ann Cleeves siger, at nogle opfører sig, som om de er! Dette er langsom lænestolslæsning, en stemningsmættet skildring af gammelt nag og moderne livsvilkår, set gennem flere personers øjne.
To mistænkelige dødsfald på en uge lyder måske ikke særlig langsomt, men undervejs går solen ned, og det bliver mørkt, og tågen letter, og fuglene flyver, køerne skal malkes, og øens iværksætterkvinder sysler med at spinde og strikke efter gammel tradition. Fiskeriet kan give gode penge, men en bestemt familie har haft påfaldende held i fiskeri. Og en arkæologisk udgravning bringer knogler for dagen, men er de nu også så gamle som man tror?
Ann Cleeves er en særdeles aktiv forfatter, og Ann Cleeves hyggelige web er også et besøg værd.
(Anbefaling fra 2010)

Per Fjord: Udvalgte firkanter

Er hverdagshistorier kedelige? I hvert fald ikke de historier der indgår i Per Fjords nye bog "Udvalgte firkanter"!
Det er skarpt sansede fortællinger med udgangspunkt i et (udkants?)område på Sjælland. Personerne der skildres står i den grad lyslevende for læseren.
Hovedparten af de 12 fortællinger er korte - og yderst velegnede såvel til lystlæsning som til oplæsning.
Kun en skiller sig længdemæssigt ud - den 30 sider lange fortælling "Den forlorne flynder" som på eleganteste vis låner tematik fra "Konen i muddergrøften". Alene denne prægtige historie er hele bogen værd!
I tilgift er der 11 andre velskrevne historier om mobning, om sort arbejde, om sundhedsfanatisme og om at ha' noget på hinanden i et lille samfund og meget mere. Skræmmende troværdig er den lille fortælling om terrorisme i København.
Jeg ved godt at det er dejligt at fordybe sig i persongalleriet i en murstensroman - men det er, i mine øjne, mindst lige så givende at fordybe sig i Per Fjords univers af skæve eksistenser og etiske problemstillinger. En uimodståelig underspillet humor er også et gennemgående træk i flere af fortællingerne.

Helt enkelt - der er intet at betænke sig på: Læs den! Og husk den, hvis du skulle komme i bekneb for en bog velegnet til oplæsning.
(Anbefaling fra 2011) 

Materialer