Hvad læser Glenn Bech?

Glenn Bech bruger sin baggrund som psykolog direkte i forfatterdebuten ”Farskibet”, der udkom i 2021 til strålende anmeldelser. Den autofiktive erindringsbog, der tager form som løsrevne dialoger, afskrift, lyrik og henvendelser, bearbejder en traumefyldt barndom og forsøger gennem sproget at rive traumerne op med rode. Romanen er skrevet som en djævleuddrivelse, forfatteren ikke kunne undslippe, og samtidig er den et opgør med giftig maskulinitet og en flimrende fortælling om selvmord, vold og psykiske senfølger.

Hvad læser du lige nu?

"Jamen jeg er altid i gang med flere på en gang. For tiden læser jeg Rige børn leger bedst, Occidentens Stjerne; desuden vil jeg gerne læse digteren Thomas Bobergs seneste, eftersom vi snarligt skal ses til interview."

Hvilke bøger har gjort størst indtryk på dig det seneste år og hvorfor?

"Puh, der er mange! Men f.eks. Årene af Annie Ernaux. Jeg opdagede slet ikke, at jeg læste den, det skete bare, og så blev jeg simpelthen så klog på mennesket og vores samtid alt imens.Kaptajnen og Ann Barbara, fordi det er et mesterværk; den roman følger en masse af de kunstneriske principper, jeg selv forsøger at efterleve.Tugtens lykkelige år, fordi oversætteren og forfatteren Majse Aymo-Boot er sirligt sprogligt bevidst; hun besidder virkelig en sans for det foruroligende.Penge på lommen af Asta Olivia Nordenhof, fordi hun vedbliver at være et pejlemærke i ny dansk litteratur.Honorable mentions bare fordi: Amduat af Harald Voetmann, Havet af Lars Frost, Træmuseet af Christian Yde Frostholm osv. osv."

Hvilke bøger anbefaler du altid andre at læse?

"The Left Hand of Darkness af Ursula Le Guin, men generelt bare hende anbefaler jeg tit. Tålmodigheden og vildskaben i hendes skrift; hendes indsigt i menneskets psykologi og alverdens politiske strømninger samt fantastiske og ikke-dømmende karakteropbygning, synes jeg havde været Nobelprisen værdig."

Hvilken bog ville du ønske, du havde læst?

"Biblen, koranen, toraen, og hvad de nu ellers hedder, alle de store skrifter, hvorpå vores idéer bygges. Alle grækerne og romerne, europæerne i det hele taget, men sandelig også alle Asiens klassikere, Sydamerikas, Afrikas, Oceaniens og Nordamerikas. Eller lad mig sige det sådan: Jeg ville ønske, jeg havde læst mindst én afgørende bog fra hvert eneste land og sprogområde. Juan Rulfos Pedro Paramo er endnu et værk, som jeg slet ikke begriber, skal være så vanskeligt at opstøve. Det samme gælder Mordet på Halland af Pia Juul!"

Hvilken bog ville du tage med på en øde ø?

"Jeg ville nok snuppe en meget kondenseret digtsamling med på en øde ø. En bog, hvori jeg kunne læse en side ad gangen, og så vende tilbage igen efter en uges tid. Digtene kunne evt. være skrevet af en eunuk eller nonne. Jeg ville med andre ord blive ved med at læse nogle af de samme bøger, som jeg læser i forvejen."

Glenn Bech gæstede Christianshavns Bogfestival 2021

Læs mere om Christianshavns Bogfestival