Hvad læser Sofie Malmborg?

Sofie Malmborg vandt Bogforums debutantpris 2020 for den historiske roman 'Bargums synder'. Hun er uddannet som antropolog fra Københavns Universitet og har har skrevet for flere forskellige medier. Og s var hun for en kort bemærkning i lære som gartner på Assistens Kirkegård i København. Her hørte Sofie Malmborg for syv år siden om 1700-tallets foretagsomme handelsmand Frederik Bargum, og siden har hun interesseret sig for hans liv og forsket i hans historie, som romanen 'Bargums synder' er inspireret af.

Hvad læser du lige nu?

"Peter Handkes 'Forsøg over svampenarren' og Puk Damgårds 'Arabica'. Det går lidt langsomt frem, for jeg læser ikke meget for tiden, jeg falder i søvn eller glor på memes på Instagram (men altså, kan virkelig anbefale det, der foregår ovre hos @blaagaarden)." 

Hvilke bøger har gjort størst indtryk på dig det seneste år og hvorfor?

"Fleur Jaeggys 'Tugtens lykkelige år' læste jeg første gang i januar sidste år og anden gang i oktober. Den er skrevet så smukt og skildrer fint ungdomsvenskab på grænsen til forelskelse (lidt i lighed med Simone de Beauvoirs 'De uadskillelige', som også er blandt mine bedste læseoplevelser det seneste år). Og så er forsiden på Basilisks danske oversættelse af Jaeggy så dragende i al sin enkelhed, at jeg aldrig bliver træt af at kigge på den. "

Hvilke bøger anbefaler du altid andre at læse?

"Altid Sjóns 'Skygge-Baldur', en lille bog med en stor fortælling i, det er tiptop islandsk skønhed. Lige for tiden også Kristina Stoltz’ 'Paradis' først, den blev jeg selv meget betaget af, det er en fin bog om erindring og kærlighed. "

Hvilken bog ville du ønske, du havde læst?

"Amalie Smiths 'Thread ripper' - men det kan nås endnu."  

Hvilken bog ville du tage med på en øde ø?

"Normalt kan jeg bedst lide små, korte romaner, men på sådan en ø ville jeg måske fordrive tiden med Marcels Prousts mastodontværk 'På sporet af den tabte tid'. I efteråret læste jeg de halvtreds første sider, jeg kunne godt lidt det og kunne jo bruge mit ø-ophold på at læse resten."

 

Sofie Malmborg gæstede Christianshavns Bogfestival 2021

Læs mere om Christianshavns Bogfestival