Bøger om følelser - derfor!

Højtlæsning er en fantastisk måde at stimulere dit barns sprogudvikling og kreativitet på, og når du læser bøger om følelser sammen med dit barn, kan du samtidig hjælpe barnet med at forstå og håndtere både sine egne og andres følelser på en sund og tryg måde.

Børn i alderen 0-6 år er i en vigtig fase af deres udvikling, hvor de bl.a. lærer at identificere og forstå tanker og følelser. Det kan føles udfordrende for mange børn at mærke store følelser, især når de oplever følelser, som de ikke helt kan sætte ord på eller forstå.

Når du læser bøger om følelser sammen med dit barn, kan det hjælpe barnet med at forstå, at det er okay at mærke forskellige følelser. Samtidig giver det også både dig og dit barn mulighed for at reflektere over, hvordan I kan håndtere følelserne. Det kan også hjælpe barnet med at udvikle sin empatiske forståelse, da højtlæsningen også lægger op til samtaler mellem jer, som omhandler både barnets egne og andres indre liv.

I læsningen af disse bøger med dit barn, kan du med fordel have fokus på dialogen, som bogen enten lægger op til med spørgsmål, eller hvor du stiller dit barn spørgsmål til både tekst og billeder. Når du gør det, hjælper du også dit barn med at lære, hvordan barnet kan udtrykke sine følelser i hverdagen, mens barnet også får et bedre blik for, hvordan andre mennesker kan føle i forskellige situationer. Bøger om følelser kan også lære barnet, hvordan han eller hun kan navigere i sociale situationer, som kan føles svære, fx konflikter med vennerne, og hvordan man kan overvinde frygt og usikkerhed.

Bøger om følelser kommer selvsagt i mange forskellige former og størrelser. Fra bøger om følelser, som er skrevet specielt til de helt små børn, hvor én følelse er i fokus – til bøger, som godt nok handler om følelser, men hvor følelsen opstår og bearbejdes inde i en historiefortælling.

Det er også vigtigt at nævne, at højtlæsning ikke kun er oplagt til at lære børn om følelser, men også kan være en sjov og hyggelig måde at skabe forbindelse og kontakt mellem barn og voksen. Når I læser sammen, skabes der et naturligt rum for kommunikation mellem jer, hvor du som forælder viser dit barn interesse og engagement. Og dit barn vil elske det nærvær, som højtlæsningen giver.

Kort sagt; bøger om følelser kan hjælpe børn med at lære om og navigere i deres følelser. Bøgerne skaber en fantastisk mulighed for at knytte tættere bånd og skabe hyggelige og lærerige stunder mellem forældre og børn. 

Nederst i artiklen finder du vores forslag til gode højtlæsningsbøger til børn i alderen 0-2 år, der kan åbne op for en god snak om følelser.

Bliv klogere på dialogisk læsning og få tips til gode bøger om følelser til 2-4 år 

Læs mere om fordelene ved højtlæsning og få tips til gode bøger om følelser til 4-6 år

Artiklen er skrevet i samarbejde med Lena Adalberth, cand. mag. i sprogpsykologi og indehaver af moar.dk