Forældrehylden: Klimakrise i børnelitteraturen

Frygten for klimaets velbefindende er ikke reserveret os voksne, den fylder også hos børnene. Men hvordan taler man om det, når man selv er usikker, uvidende og i tvivl?

Skal jorden gå under? Bliver vores hus svømmet over? Falder solen ned? Billederne er mange og fantasien stor, når børn spekulerer over klimakrisens konsekvenser og jordens fremtid. ”Det hele skal nok gå fint”, hører man sig selv svare utallige gange. Dog med en lille klump af uro i maven, for der findes jo ingen rigtige svar og mest af alt mangler vi et sprog til at tale om det, på en måde så vi kan forsøge at forstå.

Billedbøger, romaner og artikler

Klimakrisen er også tilstedeværende i børnelitteraturen, og heldigvis for det. På samme måde som med andre svære temaer, som skilsmisse, død og venskab, er billedbøger og litteraturen en fantastisk nøgle til at åbne klimafrygten op med. Billederne og historierne kan gøre det uvirkelige virkelig, og frygten mere konkret og håndterbar. Billeder rejser også spørgsmål, der udfordrer både børnene og de vokser til at finde flere svar. En ting er sikkert: når det gælder klimaet, findes der ikke et enkelt svar. Hverken verden eller klimakrisen er sort-hvid, og det i sig selv er et vigtigt budskab i forhold til at gøre klimafrygten mindre.

Billedbøger

Billedbogen "Det lover jeg", er en poetisk og stemningsfuld historie der kan tolkes på flere måder. Om en pige der sår frø i den grå by og bringer farver og glæde, er også fortællingen om håb og handlekraft og naturens og planters ukuelighed. For børn på 4-8 år 

Billedbogen "Platiksuppe" handler om Frø og Ræv og de andre dyrevenner tager til stranden for at bade og hygge sig. Men overraskes over alt det plastik, der er på stranden. De bliver enige om, at de fra nu af vil bruge mindre plastik. De finder på at sætte snor i deres medbragte plastikposer, så de kan genbruges som drager. Til slut en anvisning på at dekorere en stofpose. Fra 4 år

I "Det hus Jack (og Melissa) byggede" møder vi et ødelagt landskab uden voksne. Her møder drengen Jack og pigen Melissa hinanden. Jack har en hammer og Melissa har en sav. De bliver enige om at bygge et hus n stille og poetisk historie om venskab, om håb og om værdien af at bygge noget sammen. Om hvordan det at være et "vi" er meget bedre end at være alene. For børn på 4-8 år.

"Den uventede gæst" er en billedbog om en lille fisker der fanger fisk i spandevis, men han har ingen at dele dem med, og det er madspild. En dag får han besøg af en stor hval, og den tager med den lille fisker på fisketur, men nu er der intet at fange. Hvalen fortæller, at fiskeren er alt for grådig, når han fanger flere fisk end han har brug for. Hvalen lover at hjælpe, hvis fiskeren fremover kun vil fange det han har brug for.  For børn på 4-7 år

Måske kan vi voksne også lære noget

Martin Glaz Serups billedbog "Huset på havets bund",  illustreret af Lars Vegas Nielsen, er et intenst og mareridtsagtigt eksempel på klimakrisens absolutte mareridt, et oversvømmet hus. Bogen, der henvender sig til børn fra 5 år, stiller spørgsmål til hvad der er virkelighed og fiktion. Den rejser også et spørgsmål til de voksne, som vi alle samme kunne have godt af at tage stilling til. Hvis I kunne se det komme, hvorfor gjorde I så ikke noget? 

Litteraturen kan ikke redde klimaet, men det gør noget ved os, som kan komme vores børn til gode. Både i nuet og på vegne af klodens fremtid.   

For de større børn - romaner og fagbøger til højtlæsning og selvlæsning: 

"Den rustne verden - flugten fra Danmark" er første bog i en helt forrygende romantrilogi.
Stemningen i romanen er dystopisk, men slet ikke uden håb. Romanem er god til at snakke om klimabekymringer udfra. Historien foregår i en ikke så fjern fremtid i et Danmark dækket af skrot og hvor folk bor på Grønland under en stor kuppel. Fire søskende skal på sommerferie hos morfar i Sverige. Deres forældrene kan ikke tage afsted, så ungerne stikker af og tager selv afsted. Deres fly styrter ned,  og de er strandet i Danmark. Heldigvis møder de en venlige minerobot, der hjælper dem - for de har bestemt brug for hjælp. Nogen jagter dem og de må skynde sig i sikkerhed i Sverige.  En historie om miljøet og fremtiden fuld af  venskab, sammenhold, mod og håb. For børn fra ca. 8-13 år.

I "Krystalskibet" møder vi klatretyven Kajsa og hendes ven Isak bor i den oversvømmede by. Kun byens højeste hus og tårne stikker stadig op over vandet. Handlingen er sat i en nær dystopisk fremtid og har fascinerende "Steampunk" elementer fra Victoriatidens London i en verden med ubåde, luftskibe og sære opfindelser. En dag får Kajsa en usædvanlige opgave af underverdenens leder Sandokan. Hun skal stjæle nogle værdifulde krystaller for ham. Men der stikker noget under, og Kajsa og Isak hvirvles ind i et komplot, der kan koste dem livet.
Fra 10 år. 

"Ørkenfeber" er en velskrevet historie, der er let at læse. Der er masser af spænding, uden at det bliver alt for skræmmende. Seje illustrationer i tegneseriestil af Rune Ryberg. Bogen leger med tanken om, hvordan man overlever i en verden med tørke, hvor de samfund vi kender, er brudt sammen. Fra 9 år.

"Bæredygtige byer" er en artikel fra Faktalink, der handler om Skybrud, trafikpropper, forurening, pladsmangel og stigende mængder affald og flere af de udfordringer, såkaldt bæredygtige byer søger at løse. Befolkningstilvækst og klimaudfordringer har gjort bæredygtig byudvikling til et varmt politisk emne, som politikere, arkitekter, byplanlæggere og organisationer verden over er optaget af.  For børn fra ca. 10 år. Find artiklen på Faktalink.

Bestil bøgerne fra listen herunder: 

[Oprindeligt skrevet af Køge Bibliotekerne]