Julevåbenstilstanden 1914

Julevåbenstilstanden er et begreb, der anvendes til at beskrive en række uofficielle ophør af fjendtlighederne, der opstod langs Vestfronten i julen 1914. Uofficielle våbenhviler mellem modsatrettede kræfter fandt sted på andre tidspunkter under den første verdenskrig f.eks. på de efterfølgende juleaftener, men aldrig af omfang som denne første jul.

Scenen er sat

Vestfronten strakte sig fra Lorraine i syd til Den Engelske Kanal i nord. Soldater gravede skyttegrave og rejste pigtråd for at holde deres positioner: det mareridt, der skulle blive »skyttegravskrig« var begyndt. Op mod jul 1914 faldt temperaturen og en hård frost satte ind og indhyllede landskabet i hvidt, hvilket formodentlig gjorde alle soldaterne en smule sentimentale. Samtidig var skyttegravene ikke mange meter fra hinanden, et faktum, som normalt medførte, at der blev råbt skældsord og spydigheder til hinanden. Denne råben mellem tropperne blev forvandlet til noget mere i løbet af juleaften 1914. Tyskerne fejrer som os jul den 24. december og begyndte at synge julesalmer og tænde små lys, som kunne ses over slagmarken til de engelske skyttegrave.
En »hvid jul«, lyden af julesange, gode ønsker råbt på tværs af skyttegravene og levende lys. Scenen var sat til den våbenhvile, der dagen før havde syntes utænkeligt.

Sangene, man sang i skyttegravene

Sang, salmer og julesange mellem skyttegravene er måske et af de mest stemningsfyldte billeder af våbenhvilen. I dag er det salmen Silent Night (Stille Nacht), som man forbinder mest med denne begivenhed og som man hører i alle film. Der er ingen tvivl om, at den er blevet sunget af de tyske soldater, men salmen blev faktisk først rigtig kendt i England efter krigen, formodentlig bragt tilbage af de mange allierede soldater. De allierede soldater omtaler sjældent denne salme i deres breve, hvorimod flere af dem nævner O Come All Ye Faithful som salmen, begge parter begyndte at synge sammen. Andre sange, de deltagende soldater omtaler i deres breve hjem var: Home Sweet Home, It's A Long Way til Tipperary, The First Noel og O Tannenbaum.

Var det en spontan julestilstand?

Den generelle opfattelse af julestilstanden var at den opstod spontant alle vegne. Dette er ikke korrekt, idet den faktisk mange steder blev aftalt officererne imellem og derfor var der mange steder, hvor den ophørte juledag eller hvor det i hvert fald var aftalt, hvornår den skulle ophøre.

En soldat skriver hjem fra fronten

De steder, hvor den var opstået mere spontant, varede den ofte længere, idet soldaterne, som havde sunget sammen hele natten, følte sig trygge nok til om morgenen at stikke hovederne op fra skyttegravene. En soldat skriver hjem: to af vores kammerater klatrede over brystværnet af renden og gik hen imod de tyske skyttegrave Halvvejs blev de mødt af fire tyskere, der sagde, at de ikke ville skyde på juledag, hvis vi ikke gjorde det. De gav vores kammerater cigarer og en flaske vin og fik en kage og cigaretter. Da de kom tilbage, gik jeg og nogle kammerater ud igen og blev mødt af omkring 30 tyskere, der syntes at være meget rare medmennesker. Jeg fik en af dem til at skrive sit navn og adresse på et postkort som en souvenir. Natten igennem sang vi julesange for dem, og de sang for os og en spillede "God Save the King” på en mundharmonika.

Våbenstilstanden gav soldaterne en pause

Våbenstilstanden juledag gav ikke blot soldaterne en tiltrængt pause og en mulighed for at føle sig som mennesker igen. Det gav dem også en mulighed for at hente deres døde ude på slagmarken og give dem en værdig begravelse. Så juledag var en dag med både glæde og sorg.

Våbenhvilen blev en inspiration

Denne legendarieske våbenhvile var begyndelsen. Både i 1915 og 1916 var der også julevåbenstilstand og det er også sket i andre krige siden da. I dag betragtes den som et håb for menneskeheden og har inspireret mange sange, malerier, litteratur og film. Men det største arv må være budskabet om håb.

Citat fra en officer

Som en Highland Regiment officer sagde i The Times i 1915: "It is a great hope for future peace when two great nations hating each other as foes have seldom hated, one side vowing eternal hate and vengeance and setting their venom to music, should on Christmas day and for all that the word implies, lay down their arms, exchange smokes and wish each other happiness."

Spillede tyskerne og de allierede fodboldkampe midt på slagmarken?

Der er mange breve hjem, som beskriver denne kamp, men hvis de alle fortæller sandheden, har der været spillet ikke blot en men mange kampe og ikke kun i 1914, men også i 1915. Desuden, siger skeptikerne, hvor store er chancerne for at kunne fremskaffe en bold og finde et stykke jord uden huller midt på en slagmark?

Beviser for at en kamp fandt sted juledag 1914

Hvad er der så, der taler for at kampen har fundet sted? Der er masser af breve hjem fra fronten, som omtaler kampen og scoren 3-2 (til tyskerne) omtales så ofte, også i de engelske breve, at det næsten ikke kan være en tilfældighed. I 1983 hævdede en engelsk veteran på tv, at han havde deltaget i den berømte kamp. Soldaten omtaler dog kampen som nærmere en alle mod alle leg. Han fortæller, at der var nok omkring 100 deltagerne, ingen dommer og ingen score. Denne soldat var i et område af Belgien, som ikke på det tidspunkt var ødelagt, så det lyder sandsynligt, at man har kunnet spille en kamp her.