Foto: Les Kaner

Fra bankkrak til roman

25.10.21
Forfatteren Morten Pape slutter sin Amagertrilogi med et portræt af middelklassen.

Da Amagerbanken i 2011 krakkede mistede mange små aktionærer på Amager deres opsparing. De tabte senere en sag mod staten, der havde kendt til bankens situation.

”Det tændte min indignationsknap.  Jeg var nødt til at skrive om hvordan Amagerbankens krak påvirkede alle på Amager. Det var jo en skelsættende begivenhed,” fortæller Morten Pape.

Han havde på det tidspunkt skrevet to bøger med udgangspunkt i sit eget liv på Amager.

”Jeg kan jo ikke skrive en Amager-trilogi uden at komme ind på Amagerbankens krak.”

Fladskærm, friværdi og firhjulstrækker

Morten Papes tredje bog om Amager, ”I Ruiner”, handler om Amagerbankens krak oplevet igennem en middelklassefamilie fra Amager.

Familien har fulgt opskriften på det gode liv med fladskærm, friværdi og firhjulstrækker, men det går galt, da de mister deres opsparing ved bankkrakket.

”Alle på Amager troede på Amagerbanken, og man ville jo godt redde den lokale bank, og de fik rejst en masse penge, men det var alle de penge, der forsvandt ved krakket,” fortæller Morten Pape

De tre bøger i Amagertrilogien handler alle om dysfunktionelle familier, men ”I Ruiner” foregår også ude i den store verden.

Nobel handling med skummel bagtanke

Hovedpersonen i romanen er datteren Amalie, som ender med at blive nødhjælpsarbejder i Rwanda efter et af verdenshistoriens voldsomste folkedrab. Her støder hun på nødhjælpskapitalismen, som Morten Pape selv oplevede, da han var på researchtur til Afrika i 2019:

”Jeg var ikke det samme menneske, da jeg kom hjem igen.”

Sammen med krigsfotografen Jan Grarup opsøgte Morten Pape ofre fra folkemordet, så massegrave og hørte rædselsberetninger fra de overlevende.

”Den ufortalte sandhed om Rwanda er, at de utallige nødhjælpsorganisationer hjalp de flygtende gerningsmænd. Bag ved enhver nobel handling er der en skummel bagtanke” siger Morten Pape og opsummerer dermed en slags fællesnævner for alt, hvad der sker i romanen ”I Ruiner”.