Fra YouTube til læsning

Børnenes interesser er en god indgang til læsning. Hvis dit barn elsker YouTube, er her nogle ideer til, hvordan du bruger det til at finde vejen til bøgerne.

Hos mange større børn fylder læsning meget lidt sammenlignet med sociale medier, computerspil og streamingtjenester som Netflix og YouTube. Men hvad nu, hvis vejen til læsning gik gennem YouTube? Her får du en artikel med inspiration til forskellige YouTube-bøger, som kan kickstarte dit barns læselyst. 

Bøger om at være på YouTube

Der kommer flere og flere bøger med et element af YouTube, der fylder mere eller mindre i handlingen. Letlæsningsserien Star Girl handler om venskaber, popmusik og Youtubeberømmelse.  I Selfie Simon kan man fx møde 12-årige Simon, der må tage stilling til, hvor langt han vil gå for at blive en berømt Youtuber. Bogen De hemmelige YouTubere handler både om mobning og om en konkurrence om at blive den bedste Youtuber, og konkurrencen er udstedt af en super populær Youtuber. I bogen Youtuber for en dag, som er en del af serien Pigeliv, er der også en konkurrence, udstedt på skolen, om at lave den mest populære YouTube-video. Pigen Amanda, som ikke er den store YouTube-fan, får overraskende succes med en sjov og original video om miljøbevidsthed.  

Skrevet af Youtubere

Flere og flere Youtubere begynder også selv at skrive bøger for børn og unge. F.eks. har det britiske YouTube-ikon Zoella fået hjælp til at skrive serien Girl Online om den 16-årige Penny, mens den danske Youtuber Morten Münster har udgivet serien om Bubbi – Den talende hund i samarbejde med forfatteren Merlin P. Et lignende eksempel er samarbejdet mellem Youtuberen Comkean og forfatteren Michael Kamp med bogen Simbas farlige rejse. Serierne har det tilfælles, at de spiller på Youtuberens eget liv. Dvs. at Penny i Girl Online minder meget om Zoella, mens Bubbi faktisk handler om Morten Münster og hans hund fra den virkelige verden. 

Om Youtubere

I den sidste kategori finder vi bøger, der handler om Youtubere på forskellig vis. I RobinSamse-serien kan man læse om Youtuberne og kæresterne Robin og Samrita, der tager på fiktive eventyr. For nyligt udkom også en række opdigtede historier om Youtuberen Naja Münster og hendes familie.

 

Skrevet af Amanda Sandegaard - Lingvist og litterat
specialiseret i børns sprog og litteratur