Hvad læser Leif Davidsen

20.11.22
Leif Davidsen er aktuel med "Lenins Bodyguard", og tirsdag d. 6. december gæster han Hovedbiblioteket til en paneldebat om spionage i fiktion og virkelighed. Vi har spurgt forfatteren hvad han selv læser lige nu, og hvad han vil anbefale de københavnske læsere.

Hvad læser du lige nu?

Jeg er lige blevet færdig med 'The Moscoviad' af den ukrainske forfatter Jurij Andrukhovitj, som jeg havde en samtale med på Bogforum.  Det er en fabulerende, fantastisk roman, der foregår over et døgn i Sovjetunionens tusmørke inden undergangen, hvor hovedpersonen Otto von F. bevæger sig gennem et surrealistisk Moskva. Den udkom på ukrainsk tilbage i 1993, men den er uhyre aktuel i sin tematik i lyset af Ruslands angrebskrig mod Ukraine og ukrainernes overlevelseskamp og kamp for at skabe en national fællesfølelse bl.a. gennem sproget. Jeg læser den på engelsk, men jeg håber virkelig, at den finder et dansk forlag. Den er udkommet på norsk og en række andre sprog.

Hvilke bøger har gjort størst indtryk på dig det seneste år og hvorfor?

Der er flere, men jeg vil fremhæve Benjamin Koppels fine debutroman 'Annas sang', der er blevet en fortjent anmelder- og læsersucces. Det er en stor, smuk fortælling om en ukuelig kvindes skæbne og en jødisk families liv fra tidligt i det 20. århundrede og til i dag. Det er en roman, men den bygger på en af hans tanters liv. Hun kunne være blevet en stor pianist, men efter et arrangeret ægteskab ender hun uden at kunne gøre karriere i Paris. Benjamin Koppel er jo en fremragende jazzmusiker og romanen er fuld af musik og skrevet med et stort sprogligt overskud.

Hvilke bøger anbefaler du altid andre at læse og hvorfor?

Bøger af Graham Greene og John le Carré. Hemingways noveller og den russiske forfatter Mikhail Bulgakovs fabulerende roman om Djævelen i Moskva: 'Mesteren og Margarita'.

Hvilken bog ville du ønske, du havde læst og hvorfor?

Jeg kan ikke komme i tanke om nogen. Så havde jeg i min alder nok læst den. Jeg er gennem mit liv startet på en del velanmeldte bøger, som jeg aldrig har læst til ende, fordi livet er for kort til uinteressante bøger.

Hvilken forfatter er efter din mening en mester i at fastholde spændingen i en fortælling?

John le Carré.

Materialer