Litterær Luksus' læsere på mission

14.11.22
For 30 år siden blev dét, vi i dag kender som BogForum, afholdt for første gang. Det har gennem årene udviklet sig til et nationalt tilløbsstykke for forlag, forfattere og - vigtigt - læsere fra alle bløde hjørner af vores ganske danske land. Litterær Luksus allierede sig med et par af sidstnævnte for at undersøge, hvad BogForum kan for de bogbegejstrede civile.

BogForum forfører med forfattere og forlag

Mellem kaffesalg og bolsjeskåle, scener af varierende omfang og stakkevis af bøger på massevis af borde cirkulerer vi i gåsegang for at nå de planlagte forfatterforedrag. Blandt de mange mennesker findes Nønne; 34 år og gennem flere år fast gæst på dét, hun kalder "sin festival" og "årets kulturhøjdepunkt." Nønne er en flittig læser på tværs af genrer, tager ofte ud til forfatterforedrag, og er klog af erfaring ankommet til BogForum udstyret med en hjemmebrygget plan for, hvad hun gerne vil opleve: 

"Det kan være en specifik forfatter, en interviewer jeg godt kan lide eller en interessant tematik. Jeg udser mig altså gerne nogle navne, som er udgangspunktet for min dag, men med plads til at stoppe op og lade mig inspirere af det, jeg kommer forbi. Jeg kan godt lide at høre samtaler om bøger, jeg allerede har læst. Det giver en god dimension til min egen læsning og tolkning, og det er spændende at høre om arbejdet bag romanen og selve processen."

Foruden Nønne har vi en krog i Naomi, som heller ikke er en sjælden gæst på den årlige tur til det højloftede Bella Center. For Naomi er det indblikket i de mange forskellige forfatteres tanker bag deres tekster, som trækker hende til år efter år. Naomi elsker bøger, læser dagligt, og så har hun et særligt øje på oversat litteratur. 

Hvad må man (ikke) som oversætter? 

"En messe som BogForum er en anledning til at hylde og diskutere den rolle, bøger skal spille i samfundet." formulerer Naomi.

"Jeg tog til et virkelig spændende foredrag i Dansk Forfatterforenings stand, hvor lektor i russisk ved Københavns Universitet Tine Roesen, fortalte om sit virke som oversætter. Hun fortalte om de mange overvejelser, man står overfor og må tage stilling til: 

Hvor tæt skal man gå på teksten? Hvad kan man tillade sig at udelade så et dansk publikum forstår referencerne, men så man stadig er tro mod teksten? Skal sproget være særligt storladent, fordi det – i det her tilfælde – er en russisk forfatter? Og hvor tæt skal nye klassikeroversættelser gå på de gamle?"

Netop dét er det bedste ved at tage af sted til en messe som BogForum – de nye indsigter, man tager med hjem og kan dykke videre ned i. Dét skete i hvert fald for mig i år."  

Tine Roesen blev i 2016 premieret af Statens Kunstfond for oversættelsen af Svetlana Aleksijevitjs 'Krigen har ikke et kvindeligt ansigt' med ord som:

"Det er en udsøgt fornøjelse at læse oversættelsen, som uden at skjule sit russiske udgangspunkt overfører teksten til et fint, tilgængeligt og gennemarbejdet dansk. Nuancerne i kvindernes stemmer, deres personligheder, som læseren opfanger i den russiske tekst, er lige så tydelige i den danske... Det er en glæde at få denne vigtige og vægtige udgivelse på et så fornemt dansk." (Du kan læse mere hos forlaget Palomar.)

Hemmeligheder og inspiration fra scenekanten 

Tilbage hos Nønne blev det til 10 mindeværdige forfattersamtaler, hvor skriveprocesser blev behandlet, romaners hændelsesforløb udfoldet og hemmeligheder afsløret. Blandt andet kunne Dennis Jürgensen løfte sløret for, at han arbejder på plottet til 3. bind om Teit og Lehmann, ligesom Iben Mondrup gav et sneak hear af sin kommende bog; helt frisk fra fingerspidserne og netop indsendt til forlaget: det tredje bind i fortællingen og Tabita og Vittu. Foruden de nævnte forfattere nåede Nønne at overvære samtaler med Rasmus Daubjerg, Kim Leine, Vilma Sandnes Johansson, Dorrit Willumsen, Thomas Rydahl, Vigdis Hjort og Michael Katz Krefeld.

En imponerede buket af kuraterede forfattere, som vidner om de særlige muligheder BogForum giver læserne for at opleve lige netop dem, der står øverst på den enkeltes reol derhjemme. Især et enkelt interview udmærkede sig imidlertid for Nønne.

"Jeg kom hjem med lyst til at læse ”Lola omvendt” efter den spændende snak mellem Monika Fagerholm og Klaus Rothstein. Hun modtog Nordisk Råds litteraturpris 2020 for ”Hvem slog bambi ihjel?”, men er nu her, 20 år efter udgivelsen, udkommet på dansk med ”Lola omvendt”. Bogen fortæller om livet i en lille by og om klasser og magt i små samfund med Twin peaks-vibes. Om sin skrivning fortalte hun, at hun selv er inspireret af Faulkner. Dekonstruktion er hendes ideal, og derfor skriver hun små historier, der forenet skaber den samlede fortælling. Hun skriver intuitivt, og skaber historien imens hun skriver, men det sproglige er vigtigt; der skal være rytme, tone og melodi." 

"Som altid var det en fornøjelse at besøge BogForum! Der er en svært beskrivelig, men hyggelig og god stemning." runder Nønne af. 

Hos Litterær Luksus lyder et tak til begge for at levere ord om deres POV. Vi har fået helt lyst til at læse nogle af Tine Roesens oversættelser, ligesom Monika Fagerholm stråler lidt stærkere på bogreolen. 

Er du til litterær luksus?

Følg med i litterære tendenser, forfatterinterviews og events på Københavns Biblioteker

Følg med i litterære tendenser, forfatterinterviews og events.

Materialer