Man Booker-nomingeringerne er inde, og de er anderledes end de plejer

Nye vinde blæser over nomineringerne til Storbritanniens fremmeste litteraturpris.

Efter sommerens døsige agurketid gør den internationale bogverden nu sit første lille spjæt med offentliggørelsen af Man Booker-prisens longlist. 27. juli annonceredes 13 bøger – med branchens jargon: the Booker Dozen – udvalgt blandt romaner udgivet i Storbritannien og Irland imellem oktober 2019 og september 2020 som repræsentanter for det ypperligste, den engelsksprogede verden har frembragt. "Nyt på hylderne"-redaktionen undersøger feltet af nominerede. 

Debutanternes år

Med otte debuter ud af listens 13 nomineringer, er 2020 debutanternes år hos Man Booker; en pris, der vanligt domineres af store, etablerede navne. Det faktum kan frustrere bookmakere verden over, men giver kærkommen mulighed for at stifte bekendtskab med et broget felt af nye øjne, der udforsker alt fra migration (såsom C Pam Zhangs familiewestern "How Much Of These Hills Is Gold"), ambivalente kærlighedsrelationer (såsom Sophie Wards filosofiske "Love And Other Thought Experiments") og det udsatte liv som ung, sort og queer i et midvestligt amerikansk universitetsmiljø i Brandon Taylors "Real Life". Et spotlight, man kan unde de nye stemmer i en medievirkelighed, som  på det seneste har haft meget andet på dagsordenen end ny, ambitiøs fiktion.

Mantel-hattrick? To usual suspects

Årets udvalg indeholder enkelte usual suspects. Forventeligt optræder den litterære bestseller-forfatter Anne Tyler (også shortlistet i 2015) med "Redhead By The Side Of The Road". Mindst overraskende er vel nomineringen af Booker-darling Hilary Mantels "The Mirror & The Light", konklusionen på den lovpriste historiske trilogi om Thomas Cromwell, hvoraf de to foregående bøger ("Wolf Hall" og "Bring Up The Bodies") begge modtog Man Booker-prisen hhv. i 2009 og 2012.

Afrikas glemte kvindeskæbner

Blandt listens etablerede forfatternavne står zimbabwiske Tsitsi Dangaremba. Hendes "This Mournable Body" afslutter beretningen om den håbefulde unge Tambu (begyndt i 1988 med romanen "Nervous Conditions", fremhævet i 2018 af BBC som én af de 100 bøger, der har formet den moderne verden) og det unge nation Zimbabwe i et morads af post-kolonial desillusion og splittelse. En lignende opmærksomhed på barsk kvindeliv findes hos den nominerede Maaza Mengiste, som i "The Shadow King" skildrer de kvindeskæbner, som er blevet skåret ud af beretningen om Mussolinis invasion af Etiopien i 1935.

Det svære forældreskab

Forældreskabets dybe kærlighed, sårbarhed og tab spøger i fortællingen hos flere af årets nominerede. I Avni Doshis romandebut "Burnt Sugar" kortlægges den ambivalente kærlighedshistorie imellem en rebelsk mor og hendes forurrettede datter, ligesom irske Colum McCanns "Apeirogon" beretter om to fædre på hver sin side af Israel/Palæstina-konflikten, hvis delte erfaring af at miste et barn skaber grobund for et modvilligt, uventet venskab. "The New Wilderness", på anden anden side, tackler forældreskabets smertepunkter fra et dystopisk, civilisationskritisk perspektiv via kvinden Bea, hvis datters lungesygdom tvinger familien til at flytte fra den forurenede storby ud i en farefuld tilværelse i vildnisset.
 

Vidnesbyrd fra underklassen

Blandt dele af longlistens nominerede løber en tråd af opgør med nutidens eksploderende klasseskel. Her udforskes bandeopgør, vold og narko i Londons brutale gadeliv i Gabriel Krauzes selvbiografiske "Who They Was", mens Douglas Stuarts "Shuggie Bain" skildrer en udsat, ulykkelig drengs forsøg på at navigere i moderens druk og frygten for at springe ud som homoseksuel i skyggen af Glasgows sociale boligbyggeri. Fra den anden side af Atlanten tackler amerikanske Kiley Reids "Such A Fun Age" skæringspunktet imellem race og klasse med fortællingen om den unge babysitter Emira Tucker, hvis forhold til sin (noget selvgode) hvide arbejdsgiver kompliceres af en uretfærdig anklage. 
 


Vil du have flere anbefalinger, analyser og tips til de mest nødvendige nyudgivelser på bibliotekets hylder? Tilmeld dig nyhedsbrevet "Nyt på hylderne"