Københavns historie

Niels Hemmingsens Gade

Fra Amagertorv forbi Gråbrødretorv og videre til Skindergade – der ligger Niels Hemmingsens Gade. Gaden er opkaldt efter teologen Niels Hemmingsen (1513-1600), der var præst i Helligåndskirken fra 1547 til 1553.

Af Sune Hundebøll

Tags

Bag om København - Indre By

Indtil 1881 hed strækningen mellem Amagertorv og Valkendorfsgades "Lille Helliggeist Stræde". Strækningen mellem Gråbrødretorv og Skindergade hed frem til 1874 "Trompetergangen" - efter trompeter Ambrosius Løffelmann. Ambrosius Løffelmann ejede en overgang en ejendom i gaden.
En lille del af gaden har haft navnet Tugthusporten, efter Christian IV's tugt- og børnehus.

Navneskiftet til Niels Hemmingsens Gade kom i 1881. Det var i forbindelse med, at Helligåndskirken ændrede navn fra "helliggejst" til "helligånd". Kirkens ledelse mente ikke, at en gade kunne være opkaldt efter helligånden.

Ud over at være præst i Helligåndskirken, var Niels Hemmingsen professor ved Københavns Universitet. I 1579 blev han fyret af kong Frederik II, da Niels Hemmingsen blev beskyldt for at sympatiserede med reformatoren Calvin.

På bygningen Niels Hemmingsens Gade 6 er der opsat en medaljon med Niels Hemmingsens portræts i silhuet og hans navn latiniseret. Tavlen blev opsat af huset ejer grosserer C. A. Kiær.

Kvindernes Bygning.
Niels Hemmingsen.

Kvindernes Bygning

En af de interessante huse i gaden, er Kvindernes Bygning der ligger Niels Hemmingsens Gade 8-10. Kvindernes Bygning blev indviet 30. november 1936.

Den funktionalistiske bygning er tegnet af arkitekt Ragna Grubb (1903-1961). Det var et modigt valg at vælge den unge arkitekt Ragna Grubb, der havde færdiggjort sin uddannelse som arkitekt i 1933.

Idéen til kvindebygningen opstod i forbindelse med Kvindernes Udstilling i 1895. Udstillingskomitéen vedtog, at overskuddet på godt 13.000 kr skulle anvendes som startkapital til at opføre en "Kvindernes Bygning". Det blev et langt, sejt træk inden idéen blev realiseret.

"København har faaet en Kvindernes Bygning, der i det Ydre bærer et lyst Præg og i det Indre Vidne om megen Smag for praktisk Sans hos Kvinderne. Hvad der vil gro af Tanker indenfor Murene, maa Fremtiden notere", skrev Cara R. i artiklen "Kvindernes Bygning lukker Portene op" i Social-Demokraten (26. august 1936)

Niels Hemmingsens Gade 32

Bygningen Niels Hemmingsens Gade 32 er opført af brygger Christoffer Klog som købte grunden efter bybranden i 1728 og opførte den nuværende bygning.
Over porten ses et relief med følgende tekst: "CHRISTOFFER / KLOG / ANNA JENS / DATTER". Under relieffet står en Neptun-figur.
I midten af 1800-tallet var der en meget besøgt dansebod i kælderen: Trompeten.

"I Begyndelsen af forrige Aarhundrede ejedes Ejendommen af Raadmand, Brygger Skibsted, og mendens den var i hand og dennes Enkes Besiddelse, var der i Kælderen en stærkt besøgt Dansebod, som i Folkemunde gik under Navn "Trompeten"."
(citat: "Fra Grønnegade-Kvarteret" af Carl C. Christensen, 1922.)

Indskrift og Neptun-figur over porten. Udsnit af foto: "Niels Hemmingsens Gade 32", Kbhbilleder.dk, 11.11. 1913.

Fiskebløderens Hus

Hjørnehuset på Niels Hemmingsens Gade 15 og Gråbrødretorv 1 kendes som Fiskebløderens Hus. I tidligere tider kunne københavnere læse et skilt på huset, der fortalte, at her forhandles "Udblødt Bergfisk" fra A. Nissen.

Huset er bygget på en brandtomt fra bybranden i 1728 og er et af de såkaldte Ildebrandshuse. Hjørnebygningen er den yderste af tre karakteritiske Ildebrandshuse på Gråbrødretorv.

"Udblødt Bergfisk" fra A. Nissens Damp- Senneps- Eddike- Soya- og Kulørfabrik. Grundlagt i 1732. Niels Hemmingsens Gade 15. Foto: Kb.dk.

Før / nu

Hjørnet af Niels Hemmingsens Gade og Valkendorfsgade. Foto: Johannes Hauerslev/Kbhbilleder.dk, 1887 – 1918. Sune Hundebøll, 2024.
Niels Hemmingsens Gade ved Gråbrødretorv. Foto: Kb.dk.
Niels Hemmingsens Gade ved Gråbrødretorv. Foto: Sune Hundebøll, 2024.