Damer, te og mannequin
Tesalonen i Magasin: Da Magasin i 1914 endnu engang udvidede forretningen på Kongens Nytorv, var et af de nye tiltag en tesalon med tilstødende læsesal. På dette tidspunkt skød tesaloner op rundt omkring i København, som en helt ny type serveringsted, hvor handlende og promenerende kvinder kunne søge hen, når de havde brug for en pause.
Af Britta Smits, museumsinspektør, Magasin du Nord Museum
Samlingspunkt for byens damer
Den nye tesalon lå på anden sal i Magasin bag et par smukke glasdøre. Den var pyntet med elegante søjler og dekorerede vægge. Møblerne var produceret på Magasins egen møbelfabrik. I vinduerne hang hvide gardiner og i loftet elektriske lysekroner. Indretningen gav et lyst, roligt og stilfuldt indtryk. Tesalonen blev et tilløbsstykke, og byens damer flokkedes til Magasin for at se og blive set.
Smørrebrød med kalvesteg
Ved små borde med hvide duge kunne gæsterne nyde en frokost bestående af lette retter eller smørrebrød. Det var også muligt at købe en stor variation af kager og drikke. Serveringen blev foretaget af unge piger i sorte kjoler med hvide forklæder.
En kop te kostede 25 øre, mens et stykke smørrebrød med kalvesteg stod i 40 øre. På nær enkelte øl med en alkoholprocent på under 2,8 %, måtte der hverken indtages tobak eller alkohol i tesalonen.
Til at styre den nye tesalon ansatte Magasin den kyndige fru Jessen. Fru Jessen havde tidligere været Kong Christian IXs køkkenchef, og hjalp stadig til hos kongehuset når de to danske kongedøtre Alexandra og Dagmar kom til Danmark og boede på Hvidøre. Fru Jessen var i 1918 én af to kvinder, blandt stormagasinets 54 afdelingschefer.
![](/sites/default/files/styles/paragraph_wide/public/2025-02/1918-magasin-kgs-nytorv0008a.jpg?h=78bf9532&itok=JTn3PCkK)
![](/sites/default/files/styles/paragraph_squared/public/2025-02/IMG_9915.jpg?h=45416290&itok=jtAnaeHl)
Mannequin-opvisninger
Tesalonen var først og fremmest henvendt til kvinder. Her kunne de indtage en let frokost eller eftermiddagste, uden nødvendigvis at være i følgeskab med en mand. Ud fra ideen om, at ”Damer ikke ynder Begrebet Drikkepenge” var Magasin tydelig omkring, at man ikke modtog drikkepenge i tesalonen. Det var ellers kutyme på datidens restauranter og udskænkningssteder.
Stormagasinets mannequinopvisninger blev også afholdt i tesalonen. Gæsterne sad tæt og drak te og chokolade, mens mannequinerne snoede sig rundt om bordene, og fremviste den nye mode.
Fra tesalon til frokostrestaurant
I 1933 ønskede Magasin ikke længere at drive tesalonen selv. Stormagasinet annoncerede derfor efter en restauratør, der var interesseret i at forpagte stedet. I 1934 startede restauratør Victor Petersen som ny forpagter, og samtidig overgik stedet fra at være en tesalon til en egentlig frokostrestaurant. To år senere blev forpagtningen overtaget af Jules Dons Nimb fra den berømte restauratørfamilie.
![](/sites/default/files/styles/paragraph_wide/public/2025-02/IMG_3016.jpg?h=e1199d34&itok=0_JX6lIm)
Smagen af Magasin
På Magasin du Nord Museum vises lige nu og frem til 26. oktober 2025 udstillingen ‘Smagen af Magasin’. Museet har gratis adgang.
Dyk ned i Københavns historier – direkte i din indbakke
Er du interesseret i Københavns historie og byens udvikling? Med nyhedsbrevet "Bag om København" får du hver måned spændende artikler om byens kvarterer og historiske begivenheder. Vi giver dig inspiration til gode bøger, spændende arrangementer og bogkonkurrencer.
Tilmeld dig i dag og få byens historie leveret direkte i din indbakke.