Bogbingo-anbefalinger

I begyndelsen af året lancerede vi vores Litterær Luksus bogbingo med 25 læseudfordringer. Litterær Luksus-læser Dorthe Pedersen tog udfordringerne op og deler her sine bedste bogbingo-læseoplevelser med os.

Hvorfor valgte du at deltage i Litterær Luksus' bogbingo, og hvad har du fået ud af det?

Jeg læser ret struktureret, hvilket fungerer godt, men jeg har fundet ud af, at det giver mig mange flere gode læseoplevelser, hvis jeg deltager i læseudfordringer, fordi jeg tænker lidt mere ud af boksen, når jeg f.eks. skal følge en kategori. Instagram er jo så dejligt ”grænseløs”, at jeg nemt har mulighed for at sidde i Nordjylland og deltage i en københavnsk læseudfordring, hvilket gør det lidt ekstra hyggeligt. Jeg har lidt andre læsevaner end de fleste af mine venner, så det er jo en fantastisk mulighed at kunne bruge de sociale medier til at lade sig inspirere. Jeg har helt klart læst nogle andre bøger ifm. Bogbingo, end jeg ellers ville have gjort – og langt de fleste har været helt fantastiske.

Hvilke fem bogbingo-læseoplevelser har været de bedste og hvorfor?

Chimamanda Ngozi Adichie: Americanah – fordi den rørte mig til tårer og er en virkelig barsk, usentimental og ærlig fortælling.

Eyvind Johnson: Hans Nådes tid – fordi jeg var totalt uforberedt på, at en bog, der vandt Nordisk Råds Litteraturpris tilbage i 1962, og som præsenterer sig så brunt og kedeligt, kunne indeholde det mest fantastiske sprog!

Louise Svanholm: Verdens bedste bestsellers – fordi jeg synes, det er så givende at få bøger, og specielt klassikere, sat ind i et historisk perspektiv. Jeg har deltaget i en foredragsrække med Louise Svanholm på Folkeuniversitetet i Aalborg, og bogen var en kærkommen forlængelse af den oplevelse.

Thomas Mann: Døden i Venedig – fordi Thomas Mann er en af mine yndlingsforfattere.

Thomas More: Utopia – fordi den er en del af mit lille ”hjemmeuniversitet”, hvor jeg forsøger at læse klassikere, historie og lidt filosofi kronologisk.

Hvilken bog anbefaler du altid andre at læse?

Det er reelt et umuligt spørgsmål – der findes ingen ’one size fits all’. Mine læsevaner er som nævnt anderledes end de fleste af mine venner og kollegaers, så selv om jeg elskede at bruge to måneder på at læse Thomas Manns Trolddomsbjerget, tvivler jeg på, at jeg med succes kan anbefale den til alle! Og selv om jeg et par år havde en fest med at læse chicklit, vil det heller ikke falde i alles smag. Men jeg har fundet ud af, at f.eks. Leonora Christina Skovs Den, der lever stille, kan samle de fleste. Den er godt skrevet og har tematikker, de fleste har en mening om – og så kan den ikke undgå at berøre læseren.

Hvilken bog ville du ønske, du havde læst?

Jeg har en alenlang læseliste, så der er mange! Men jeg har endnu ikke læst Lykke-Per af Henrik Pontoppidan, og jeg glæder mig meget til at læse den. Foreløbig er jeg i mit ”hjemmeuniversitet” kun nået til 1700-tallet, så der er lidt langt til Pontoppidans tid! Specielt hvis jeg også skal følge med i nyudgivelserne… Døgnet har simpelthen for få timer!

Bogbingo-plade

Vil du have flere læseanbefalinger direkte i din indbakke?
Tilmeld dig nyhedsbrevet Litterær Luksus.