John V. Jensen anbefaler

Historiker og forfatter til "Tyskere på flugt" John V. Jensen anbefaler bøger om København.

Den røde hærs hårdhændede fremrykning mod Berlin i slutningen af 2. Verdenskrig skubbede en stor mængde civile flygtninge foran sig. 200.000 endte i Danmark og flere tusinde af disse i København.

Den store lejr på Kløvermarken på Amager hvor næsten 18.000 fortrinsvis kvinder og børn boede er nok den mest kendte. Men andre lokaliteter blev også taget i brug; Kastrupfortet, Politiskolen og adskillige af byens skoler.


Glæden var enorm i Danmark i foråret 1945, men det mentale overskud var ikke stort - og lysten til at hjælpe de mange tyske flygtninge var begrænset.John V. Jensen, historiker og museumsinspektør på Varde Museum, besøgte en torsdag aften i februar Historieklubben på Amager. Med udgangspunkt i hans bog "Tyskere på flygt", fra 2020, tog han os med ind bag pigtråden til en lang række menneskeskæbner.

Efter arrangementet spurgte Bag om København til hans favorit-københavnerbøger - her er hans svar:

"Jeg har valgt nogle bøger, der har haft betydning for mit syn på København, så de er ikke nødvendigvis nye.
Hvis de bare skal handle om eller foregå i København i bred forstand, så er det jo let nok. Og der er jo mange Hærværk, Lykke Per, Danskere (af Johs V. Jensen), Amagerdigte og mange andre. Jeg har valgt nogle, som I må finde frem fra magasinernes gemmer."

""Idealister" af Hans Scherfig. Her er mange gode beskrivelser fra København og Nørrebro, Aage Marcus' "Den lange vej" og "Avner for vinden" af Edvin Kræmer.

""Avner for vinden" er nok den første bog, der blev skrevet om de tyske flygtninge på Kløvermarken. Det er en fin bog, som stadig kan læses med udbytte."

"Jeg tager lige en fjerde med, antologien "Københavnerromaner".