Læsernes bedste anbefalinger til de mørke aftner

Litterær Luksus' læsere anbefaler skønne bogbasser til efteråret.

Sæsonen for de lange mørke aftner er for alvor begyndt og tiden til at kravle ind i tykke gode bøger udvider sig på magisk vis. Et udvalg af Litterær Luksus' læsere deler her deres seneste læsefavoritter, som er perfekt selskab under slumretæppet i sofahjørnet, mens efteråret rusker uden for. 

På jagt efter livets mening

"Jeg vil anbefale Roberto Bolaños 'De vilde detektiver' til de mørke aftner.

Bogen er en moppedreng med utallige tråde og personer, og som læser bliver man så optaget af fortællingen og dens krumspring, at man selv bliver en detektiv, der følger fortællingens 'detektiver'. Undervejs udfoldes også små fortællinger, der ville gøre enhver novelleforfatter grøn af misundelse.

'De vilde detektiver' er et monument, som jeg bare glæder mig til at genlæse. Det er ikke en krimi, hvor man jager en morder, men en jagt på mening. Livets mening. Kunstens mening. Poesiens mening."

- Jørgen, Litterær Luksus læser

Latterfremkaldende formidabel familiesaga

"Nogle gange læser man en bog og tænker: Gid alle mennesker i hele verden ville læse denne bog, for den er intet mindre end en oplevelse for livet.

Sådan en bog er 'Højsangen fra Palermovej'!

ALLE skal bare læse den. Af flere årsager: Den er morsom! Big time morsom!!! Persongalleriet er helt formidabelt. Den er rørende og gribende. Den beskriver alle følelser, der findes, og så er den skrevet med en vanvittig sproglig ekvilibrisme og et sprogligt overskud uden lige.

Vi har at gøre med en familiesaga over flere generationer. Grosserer-sønnen Hannibal fra København rejser til Rusland og møder en ægte russisk cirkusprinsesse i skikkelse af den oversavede dame Varinka. Han bliver besat af hende og får hende med til Danmark, hvor de bliver gift og slår sig ned i en villa på Palermovej på Amager.

De får en datter, Eva, som bliver gift med Jan Gustav, og de får sammen tre piger: Filippa, som er svagelig fra fødslen, men ekstraordinært begavet samt tvillingerne Olga og Esther. Esther er bogens fortæller. Olga er fortryllende og succesfuld, mens Esther slet ikke har samme udstråling og succes i livet.

Olga bliver verdenskendt operasanger og Esther drømmer om et liv som billedkunstner. De drømmer desuden begge om at møde kærligheden, som den beskrives i Salomons højsang – og heraf bogens titel.

Varinka er ikke helt dén prinsesse, som Hannibal forventede. Hun vil allerhelst tilbringe tiden på væddeløbsbanen og spille på greyhounds. Hendes foretrukne replik er:” Ignorer det røvhul”! Men helt god til det danske bliver hun nu aldrig.

Jeg bliver helt misundelig på dem, der har til gode at læse denne bog. Af og til bryder man totalt sammen i latter. Her kommer et eksempel:  en scene, hvor Olga optræder i operaen i Petrograd, og regissøren har erstattet den madras, som skal afbøde Olgas fald efter den sidste arie, med en …. Nej, for resten, det skal I selv læse! Og det må I endelig gøre!"

- Anna, Litterær Luksus læser

Er du til litterær luksus?

Så tilmeld dig nyhedsbrevet Førstevælger og vælg "Bestsellere og anmelderdarlings”

Så tilmeld dig nyhedsbrevet Førstevælger og vælg "Bestsellere og anmelderdarlings”