Susanne med Man Booker Prisen

22.11.21
Hvordan vurderer vi god litteratur? Udstyret med kriterier, referencer, paneler og mange timers læsning uddeles hvert år forskellige priser af forskellig rang, som markerer forfatterskabers relevans, berettigelse og forskønnelse af og i livet og verden. Litteraturen kan spejle og rykke, forføre og forfærde. Hvad der honoreres varierer fra pris til pris, og det er det skønne; værdi er mange ting. Skribenterne i Litterær Luksus har kastet deres blik på, hvilket prisvindende værk igennem tiden, de hver især synes fortjener en (gen)læsning. Og hvorfor ikke mindst. Her er Susannes favorit.

Olga Tokarczuks 'Rejsende' 

I 2018 vandt den polske nobelprisvinder Olga Tokarczuk den internationalt prestigefyldte, britiske Man Booker Prize for romanen 'Rejsende'. En roman, hvor hun undersøger, hvad det er, der får os til at rejse.

“Mine damer og herrer, vi er vidner til, hvordan menneskets “jeg” vokser, hvordan det spiller en stadig mere tydelig og dominerende rolle. Før i tiden markerede det sig knapt nok, var ofte selvudslettende, underlagt fællesskabet. Det blev holdt i en spændetrøje af roller, af skik og brug, traditionernes pres og de mange krav. Nu svulmer det og annekterer verden.”

Citatet fra 'Rejsende' er et glimrende udtryk for den mosaik af fortællinger om forskellige rejsende og forskellige slags rejser, som kendetegner Tokarczuks roman. Fortællingerne er bundet sammen af en fortællerstemme, der er i evig bevægelse fra et sted til et andet samt af fine illustrationer af kort, der knytter sig til en konkret fortælling eller af planter eller anatomiske detaljer. 

Fra mysterier på øens Split i Kroatien, hvor en kvinde forsvinder med sit lille barn over konservering af kroppe og vævspræparering på et laboratorium til Annusjka, der på sin ene fridag fra sin handicappede søn og sin apatiske mand, rejser rundt i byen med busser og metro. Fortælleren præsenterer os på den vis for forskellige rejser, forskellige rejsende. Et vævet værk af skæbnefortællinger, som slutter med professoren og hans langt yngre kone Karen, der ad åre har fået en triviel livsfunktion ikke blot som den gamle mands kone men også som hans sekretær. 

Bogen er én af de mest interessante og fascinerende, jeg har læst i en del år. Bliver man begejstret for “Rejsende” og for Tokarczuk kan jeg også anbefale den sort humoristiske “Kør din plov over de dødes knogler”, hvor dyrene hævner sig på menneskene.

 

Er du til litterær luksus?

Så tilmeld dig nyhedsbrevet Førstevælger og vælg "Bestsellere og anmelderdarlings”

Så tilmeld dig nyhedsbrevet Førstevælger og vælg "Bestsellere og anmelderdarlings”

Materialer