© Nobel Media / Dylan © Annie Leibovitz

10 fra 10'erne

30.11.20
Nobelprisen i Litteratur er blevet uddelt i over 100 år. Hvor starter man, hvis man gerne vil i gang med Nobellæsningen? Vi lægger ud med 2010’erne. Læs vores lynguide til årtiets 10 prisvindende forfattere og deres bøger.

I 2010’erne gik Nobelprisen i Litteratur til ti meget forskellige forfatterskaber – kontroversielle, samfundskritiske, poetiske og meget mere. Læs med her for en kort introduktion til prismodtagerne og lån deres største værker.

Tilmeld dig bibliotekets artikelserie om Nobelprisen i Litteratur og få flere spændende artikler direkte i din mailbakke. Læs mere og tilmeld dig via bibliotekets hjemmeside (link)

Peter Handke (2019)

Peter Handke (1942-) er født i Østrig, hvor han voksede op med sin slovenske mor og sin stedfar. Moderen er omdrejningspunkt for Handkes mest kendte roman ”Ulykkelig og uden ønsker” (1972). Hun begik selvmord året inden romanens tilblivelse. Handke er ifølge Nobelkomitéen en af de mest indflydelsesrige europæiske forfattere siden Anden Verdenskrig. Forfatteren er dog i mange kritikeres øjne et kontroversielt valg, da han åbent har vist sin støtte til den serbiske præsident Milošević, som var tiltalt for krigsforbrydelser frem til sin død.

Se flere bøger af Handke på bibliotekets hjemmeside (link) 

Olga Tokarczuk (2018)

Olga Tokarczuk (1962–) er polsk forfatter. Hun har skrevet flere romaner og fik sit gennembrud med ”Arilds tid og andre tider” (1996). Ifølge Nobelkomiteen, udmærker hendes forfatterskab sig ved fortællinger der krydser grænser – i abstrakt og bogstavelig forstand. Romanen ”Rejsende” (2007) er et godt eksempel på det grænseoverskridende, i mere en bare en forstand. Her er en fortæller på en verdensrejse som samtidig viser sig at være en rejse i menneskets historie og erkendelse – fra Moskvas metro til anatomiske undersøgelser i 1600-tallet. Du kan også opleve Tokarczuks litterære univers på film; romanen ”Kør din plov over de dødes knogler” (2009) er filmatiseret med titlen ”Pokot” (2017).

Se flere bøger af Tokarczuk på bibliotekets hjemmeside (link)
 

Kazuo Ishiguro (2017)

Kazuo Ishiguro (1954-) er født i Japan, men har boet i England siden han var fem. Derfor regnes hans forfatterskab også for engelsk. Opvæksten i en japansk familie i engelske omgivelser har i høj grad farvet Ishiguros forfatterskab. Hans mest fejrede værk er ”Resten af dagen” (1989) som tager plads i et ærkebritisk miljø, hvor hovedpersonen er en pedantisk, engelsk butler som bittersødt mindes tiden før krigen, dengang godset havde kronede dage.

Se flere bøger af Ishiguro på bibliotekets hjemmeside (link)

Bob Dylan (2016)

Bob Dylan (1941-) kræver en introduktion for de færreste. Den amerikanske ”singer-songwriter” og nationalikon modtog Nobelprisen i Litteratur i 2016. Det undrede mange sig over, da Dylan først og fremmest er kendt som musiker. Nobelkomitéen begrunder udnævnelsen med, at Dylan har skabt et helt nyt poetisk udtryk inden for den amerikanske sangtradition. Litteraturprofessor Anne Marie Mai har skrevet om Dylans poesi i anledning af Nobelprisen:
 

Svetlana Aleksijevitj (2015)

Hviderussiske Svetlana Aleksijevitj (1948-) er født og opvokset i Ukraine som barn af en hviderusser og en ukrainer. Aleksijevitj er journalist og går derfor også journalistisk til værks i sine bøger. Det bærende for hendes forfatterskab er en kritik af politiske regimer i Sovjetunionen og Hviderusland. Det Svenske Akademi og Nobelpriskomitéen er kendt for at påkalde sig politisk neutralitet i deres valg af prismodtagere. Aleksijevitj er en mærkbar undtagelse.

Se flere bøger af Aleksijevitj på bibliotekets hjemmeside (link) 

Patrick Modiano (2014)

Patrick Modiano (1945-) er folkeeje i Frankrig, men var stort set ukendt i Danmark, da han blev udnævnt til Nobelprisen. Det er der siden lavet om på og en lang række af forfatterens bøger er oversat til glæde for mange danske læsere. Storbyen Paris spiller en central rolle i Modianos bøger, hvor hans karakterer traver gader og stræder tynde. Tag på vandring i byernes by med ”Askeblomster” (1991) og ”Et forbasket forår” (1993).

Se flere bøger af Modiano på bibliotekets hjemmeside (link)
 

Alice Munro (2013)

Canadiske Alice Munro (1931-) hyldes af Nobelpriskomitéen som novellens absolutte mester. I sit forfatterskab har hun givet sig hen til novellens korte, fortættede form og ofte med ”small town Canada” som bagtæppe. Hos Munro møder man personer der har problemer med relationer, moral eller begge dele. Munro fik sit gennembrud med ”Pigeliv og kvindeliv” (1971) som ganske vist er en roman – men så alligevel ikke helt. Bogen består af otte kapitler der hver især kan stå alene og derfor læses som var det noveller. Tilsammen udgør kapitlerne punktnedslag i hovedpersonens Del Jordans liv. Oplev også Munros univers på film; en række noveller i samlingen ”Væk” (2004) har inspireret den spanske stjerneinstruktør Pedro Almodóvar til filmen ”Julieta” (2017).

Se flere bøger af Munro på bibliotekets hjemmeside (link)
 

Mo Yan (2012)

Nobelprismodtageren fra 2012 er den kinesiske forfatter Mo Yan (-1955). På trods af forfatterskabets gennemgående sociale kritik, er han en velanset forfatter i sit hjemland, der ellers har ry for at sætte hårdt ind over for sine kritikere. Den sociale kritik står tydeligt frem i gennembrudsromanen ”De røde jagtmarker” (1986) og ”Hvidløgsballaderne” (1988). Udover social kritik, er magisk realisme også en vigtig komponent i Mo Yans bøger, hvorfor han også fra gang til gang sammenlignes med Gabriel García Márquez – colombiansk forfatter, magisk realist og Nobelprisfælle anno 1982.
 

Tomas Tranströmer (2011)

I 2011 gik Nobelprisen i Litteratur til akademiets landsfælle, svenske Tomas Tranströmer (1931-2015). Tranströmer var en særdeles produktiv digter frem til 1990, hvor han fik et hjerteanfald. Han fortsatte med at skrive, men på en ny, mere koncentreret måde efter anfaldet. Siden debuten i 1954 har Tranströmer skrevet digte der kombinerer en billedrig interesse for naturen med en sans for det musiske og psykologiske. Hans forfatterskab er et must for alle lyrikfans.
 

Mario Vargas Llosa (2010)

Nobelprisvinderen Mario Vargas Llosa (1936-) var midtpunkt i Latinamerikas litterære boom i 1960’erne. En litterær bølge der også talte store forfatternavne som Gabriel García Márquez, Carlos Fuentes, Jorge Luis Borges, Julio Cortázar og Isabel Allende. Llosa debuterede med ”Byen og hundene” (1962) som bærer en kritik af volden i det latinamerikanske samfund. Senere kom et andet hovedværk til – ”Bukkens fest” (2000) – der også er en kritik af magtstrukturer. Llosas biografiske roman ”Vejen til paradis” (2003) er også af nyere dato. Den handler om den franske kunstner Paul Gauguin (1848-1903) og hans bedstemor, den fransk-peruvianske Flora Tristán (1803-1844), som var feministisk aktivist og på mange måder forud for sin tid. Bogen udkom på dansk i 2019.

Se flere bøger af Llosa på bibliotekets hjemmeside (link)