Bibliotekaren anbefaler 'Begyndelser'

Brug endelig din tid på den store norske forfatter - Carl Frode Tiller.

Så er det nu 

Efter jeg nu i flere år er gået uden om Carl Frode Tiller, er jeg nu - hvor han har udgivet igen (flugt 2023)- sprunget i med begge ben. Jeg er ved at drukne i de underfundige fortællinger, der vælter ud af Tillers pen. Jeg havde bestemt mig at starte med en knap så omfangsrig af hans udgivelser. Valget faldt på 'Begyndelser' oversat til dansk og udgivet i 2018 på Forlaget Rosinante. Romanen blev samme år nomineret til Nordisk Råds Litteraturpris. Prisen gik dette år til den islandske forfatter Audur Auður Ava Ólafsdóttir for romanen 'Ar'. 

Slutspurt

Et spændende om ikke ukendt greb, Carl Frode Tiller benytter sig af. Han indleder sin roman med slutningen: et selvmordsforsøg - intet mindre. Vi møder hovedpersonen Terje, på hospitalet, hvor han voldsomt tilskadekommen efter selvmordsforsøget, har besøg af sin mor og sin søster Anita. En impulshandling med meget lidt forberedelse har bragt ham hertil. Om det var bilradioens annoncering af, at Donald Trump har vundet valget i USA - der blev det sidste skub. Hvem ved ?

En livsfortælling tilbagerulles 

Herfra går det så slag i slag tilbage i tiden. Først med dage, uger, måneder og så med års tilbagerulning - indtil vi møder Terje som dreng, da han  bliver forladt af sin far. Skulle læseren umiddelbart have fået et noget frustreret indtryk af Terje som person - hans relationer ikke mindst til sin fordrukne mor og altid klagende søster, så vil læseren i takt med tilbagerulningen stille og roligt tilegne sig et mere bredt og varieret syn på denne: manden i centrum. Det er denne oplevelse, der er det sublime ved denne roman. 

Mønsterbryder

Terje er vokset op i en arbejderfamilie, uddanner sig til miljøbiolog og siden besætter fast job i miljøstyrelsen, hvorfra han tager kampen op for de truede arter. Det var bl.a. hans onkel Bjørnar, der i deres relation overførte sin kæmpeinteresse, sine tanker og ideer omkring dyrenes og naturens ve og vel. 

Masseselvmord

I sin anmeldelse 19. oktober 2018 i Weekendavisen peger Klaus Rothstein på sammenhængen med individets selvmord side om side med menneskehedens masseselvmord som resultat af klodens ødelæggelse. 

Igen igen

Terje oplever gennem livet en evig gentagelse af følelsen af, at nogen står bag ham, men der er ingen. Klaus Rothstein relaterer i sin anmeldelse denne følelse til bogens motto, som er

"et citat fra Fernando Pessoas Rasløshedens bog: 'De fremmede iagtager os fra skyggerne'."

En anden genganger fortællingen igennem er Terjes evne til med mine ord, at sætte sig i andres sted. 

eReolen

Carl Frode Tillers roman 'Begyndelser' samt hans nyudgivelse 'Flugt' kan begge lånes som ebog og lydbog på ereolen - og naturligvis også som bog. 

Materialer