Bibliotekaren anbefaler Stiklingen

Island er et dejligt land og islandske forfattere er om muligt helt på linje med dette smukke og barske land.

Nordatlantens forfattere på Christianshavns Bogfestival

Christianshavns Bogfestival satte i samarbejde med Nordatlantens Brygge her i weekenden fokus på nordiske forfattere. Oversætter Kim Lembek fortalte lørdag om de islandske forfattere Sjón og Jón Kalman Stefánsson, og der var senere på dagen mulighed for at møde de to forfattere norske Vigdis Hjorth og færøske Katrin Ottarsdóttir i samtale med nordOrds Birgir Thor Møller om romanerne ’Er mor død’ og ’Pigen i verden’.

Om søndagen fortalte Erik Skyum Nielsen om de islandske forfattere Auður Ava Ólafsdóttir og Gerður Kristný. Senere på dagen kunne man møde den grønlandsk/danske forfatter Nauja Lynge i samtale med nordOrds Birgir Thor Møller om den nye roman ’Opgangen’.

Audur Ava Ólafsdóttir

Som landet Island står også de islandske forfattere mig nær. Mit seneste bekendtskab er Audur Ava Ólafsdóttir, der vandt Nordisk Råds Litteraturpris i 2018 for sin roman 'Ar'. En roman, der handler om en mand med såvel fysiske som mentale ar, som er besluttet på selvmord. Men han ændrer planer, da han tvinges til - udover sig selv - også at forholde sig til sine omgivelser. En fin historie om at vælge livet. 

Audur Ava Ólafsdóttir debuterede som som 40årig i 1998, og har efterfølgende skrevet 7 værker. Nogle af værkerne er oversat til 25 sprog - 4 af disse er oversat til dansk, og de kan alle lånes på biblioteket som papirbog og på eReolen som e-bog og lyd-bog 

 

Stiklingen

I 2007 udgiver Audur Ava Ólafsdóttir romanen 'Stiklingen' på islandsk og Erik Skyum Nielsen oversætter til dansk 2009. Stiklingen er en fortælling om en ung mand ved navn Arnljotur, der forlader Island - sin far og sin udviklingshæmmede tvillingebror til fordel for et sydeuropæisk land med en berømt klosterhave.

Den unge mands far havde foretrukket, at han havde taget en uddannelse, men selv har Arnljotur meget mere lyst til, at følge sin passion for roser, som han delte med sin afdøde mor. Han medbringer på sin rejse tre stiklinger af en speciel ottebladsrose, som hans mor har fremelsket.

Han får job med at renovere den berømte klosterhave. 

Noget helt andet er på spil, for i Island sidder en ung kvinde, som Arnljotur - efter et hedt møde i et drivhus - har fået en datter med. Han har efterfølgende ikke meget kontakt haft med hverken den unge kvinde eller datteren Flora Sol.  

Da den unge kvinde arbejder hårdt med studier, beslutter hun at rejse ned til Arnljotur, for at få ham til at aflaste hende med pasningen af Flora Sol.

Flora Sol følger med Arnljotur på hans arbejde i klosterhaven, og det er virkelig en meget rørende historie om hvordan relationerne i den lille 'familie' udvikler sig.