Hvad læser Fine Gråbøl?

Fine Gråbøl vandt BogForums Debutantpris 2021 for sin debutroman "Ungeenheden", som er en indlevende og kritisk fortælling om en række psykisk sårbare unges liv på et bosted i København. Vi har spurgt hende om, hvilke bøger, der har gjort størst indtryk på hende det seneste år og hvorfor?

Hvad læser du lige nu? 

"Jeg er en utrolig rastløs læser for tiden, og det har jeg nok været det sidste år. Så der står mange åbne bøger på mit natbord, det kan være en lidt forvirrende måde at læse på, men det føles også dejligt, som om de åbne bøger bevæger sig ind og ud af hinanden. Lige for tiden læser jeg Jackie Wangs Fængselskapitalisme, netop udkommet på OVO Press, Lev Tolstojs Anna Karenina og Daisy Johnsons Søstre." 

 
Hvilke bøger har gjort størst indtryk på dig det seneste år og hvorfor? 

"Helt skarpt står en Penguin antologi, som hedder Modern Fantasy by Women udgivet i 1996. Det er en fantastisk samling noveller der alle bevæger sig på tværs af de overnaturlige genrer, såsom horror, scifi, gotik. Mange af mine store helte er med: Anna Kavan, Shirley Jackson, Janet Frame, osv., men også mange jeg slet ikke kender. Det er noget af det bedste jeg ved: at opdage ukendte forfatterskaber. Jeg vil også gerne nævne Anna Rieders Hindebæger og Deniz Kiys Blå øje (türkü), to helt utrolig stærke debutdigtsamlinger, som har rørt mig meget."

  
Hvilke bøger anbefaler du altid andre at læse? 

"Lige i år har jeg anbefalet mange at læse Janet Frame, fordi hun skriver så vidunderligt om psykiatrien. Men jeg gør også tit hvad jeg kan for at få folk til at læse Shirley Jackson. Eller Morti Vizki." 

  
Hvilken bog ville du ønske, du havde læst?

"Det ved jeg ikke, men glæder mig til at finde ud af det!"