Hvad skal vi med al den skønhed? 10 gode bøger til din efterårslæsning

Her får du vores bud på gode bøger til efterårslæsning.

Altså det kan godt være, at skovene falmer trindt om land og det bliver koldere, men alle bogelskere tripper her på kanten af yndlingssæsonen. Efteråret kalder på fordybelse og ro med sine smukke farver og vigende lys, forlagene sender spændende nyheder på gaden og vi besøger gamle venner, som bare har ventet på bogreolen - vi er så klar til hyggelæsningen her i efteråret. Det er en noget eklektisk samling bøger vi har valgt, vi kommer både forbi en japansk kærlighedshistorie, en influenzaepidemi og kvinder i kamp, - men hey så er der jo noget for enhver smag. 

 

Koder, genbrug, intriger og besættelse i et kærligt mix

ja kærlighed er mange ting og finder mange former. I ”kærlighedskoden” forsøger den autistiske Stella, som er superskarp på algoritmer, men intet aner om sex og dating, at finde koden for kærlighed ved at hyre Michael, en ung escortfyr. Måske er kærlighed alligevel det mest logiske i verden?
I ”Nakanos Genbrugsbutik” i Tokyo arbejder en ung kvinde mellem mærkelige genstande og lige så mærkelige mennesker, mens hun higer efter kærlighed og nærhed.
3 unge er på vej ud af college i 1982. Vi følger Madeleine, der elsker Victoriatidens forfattere og Leonard, men Mitchell elsker til gengæld Madeleine. På vej ud i verden møder de både følelsesmæssige og intellektuelt svære udfordringer i Eugenides ”Bryllupsintrigen”.
Et hastigt glimt af den unge Macabéa, en grim og muggent lugtende pige på gaden i Rio de Janeiro er nok til at en forfatter bliver besat. Han kredser om hende og forsøger at indfange hendes usynlige liv og skæbne i millionbyen, men besættelser ender sjældent godt. Til gengæld er ”Stjernens time” et mesterværk af brasilianske Clarice Lipsector.
 

 

Drenge, brødre og den svære barndom

”Drengen fra Napoli” - Amerigo er bare syv år, da hans fattige mor vinteren over sender ham fra Napoli, med kommunistpartiets børnetog til mere velstående plejeforældre i Norditalien. Det bliver en rejse, der ændrer hans liv for altid. En rørende bog om sorg, savn og om høre hjemme flere steder og måske ingen steder. Der er intet rørende over Karin Smirnoffs ”Jeg tog ned til bror”, den er til gengæld både rå, hudløs og sort humoristisk i sin fortælling om Jana, der som stor pige forsøgte at slå faren ihjel med en høtyv, hvordan Bror til sidst lykkedes med det og blev taget fra hende.

 

Influenzaepidemi og dvale

20 år efter en influenzaepidemi har dræbt de fleste mennesker, rejser en teater- og musiktrup rundt blandt småbyer og enklaver ud fra tanken om, at det ikke er nok at overleve. Men verden er ikke blevet et mindre farligt sted, og spørgsmålet er, om der er håb for menneskeheden? Med ”Station 11” rammer Emily St.John Mandel temmelig præcist ned i den aktuelle dagsorden med en verden i krise. Krise er der også i ”Mit år med ro og hvile” hvor en ung kvinde, som tilsyneladende har alt, forsøger at sove sig fra fremmedgjorthed og isolation. Godt hjulpet af en livsfarlig cocktail af sovemidler og psykofarmaka, velvilligt udskrevet af psykiateren Dr. Tuttle, forsøger hun at sove et helt år, så hun kan vågne op som et nyt og bedre menneske.

 

#metoo og retten til egen krop

Lige nu er der stor fokus på sexisme, #metoo og ligestilling, få styr på kvindebevægelsens dramatiske historie igennem 150 år i tegneserien ”Kvinder i kamp”. Om kvindernes kamp mod slaveriet, og de tre vigtigste sager: retten til at få uddannelse, arbejde og tjene egne penge, stemmeretten ved politiske valg og retten til at bestemme over egen krop. En seriøs og sjov bog som alle køn og alle aldre kan blive klogere af.

 

Hvad skal vi med al den skønhed?

Med Langdigtet ”hvad skal vi med al den skønhed” bruger Rasmus Nikolajsen naturen som metafor for livets gang med op- og nedture, tvivl, valg og fravalg, præget af dybe refleksioner og store sanseindtryk af naturlige fænomener. Én lang sætning der følger efteråret, med mørke, melankoli, løvfald og skønhed.

God Læseferie:

Kan du mærke det?
Duften af nye bøger. Ulæste eventyr.
Venner man endnu ikke har lært at kende,
timer af magisk virkelighedsflugt, der venter.

- Katarina Bivald:  Læserne i Broken Wheel anbefaler.