Julis highlights: Hvad er 'sommerlæsning' egentlig?

Sommerens nyheder rejser vigtige spørgsmål.

Kun én måned resterer til at få guffet den sidste sommerlæsning i sig; en tendens, der anes i månedens nyheder på bibliotekshylderne. Her flyder vi i klassisk sommerguf – en overflod, som har ledt "Nyt på hylderne"-redaktionen til at fundere: Hvad menes der egentlig med ’sommerlæsning’? 

Krimikrimikrimikrimi

I disse uvisse dage er det rart som litteraturformidler at kunne læne sig op ad én, ufravigelig og evig sandhed: om sommeren vil alle have krimi. Der er simpelthen noget ved hæsblæsende efterforskninger, seriemordere og hårdkogte detektiver, som får arbejds- og hverdagslivets bekymringer til at træde i baggrunden og skuldrene til at falde. Indleder du også helst ferien med en omgang blod på væggene, tilbyder julis nyheder bla. et celebrity-mord, som afdækker koldkrigsspænding og skjulte dobbeltliv i Gustaf Skördemans ”Geiger”, retssalshævndrama i Alafair Burkes ”Måske udkyldig” og psykologisk thriller om bedrag, forældremord og giftigt søsterskab i Karen Dionnes ”Den onde søster”.  


Sorry not sorry: romantik til folket

Kun én anden genre konkurrerer i popularitet med sommerens ufravigelige krimitvang, og det er (naturligvis) kærlighedsromanen. En genre, som nemt afvises som letbenet konsumlitteratur, men fortjener sin førsteplads i feriekufferten for sin leveringsdygtighed i afslappende virkelighedsflugt, hyggesludrende prosa og (oftest) en masse befriende grin. Her får du masser for pengene på julis lister, som tilbyder nærmest hele genrens pallette med klassiske hygge-ferie-bøger (”Den lille café i København” og ”Villa Havbrise”), en tragisk-smægtende slægtskrønike (”Biavlerens datter”) og en hverdagssatirisk skilsmisselægeroman (”Næste!” af norske Nina Lykke).

Faglig #humblebrag

Nå nå nå, man er nok for fin på den til drab og bævende forelskelser? Man vil gerne bruge ferien på at ”lære noget”? ”Udvide sine horisonter”? Det er dæleme i orden. For ligesom ferien er den tid, vi for alvor kan lade skuldrene falde og dase i haven, tilbyder den også for en gangs skyld den ro, der kræves for at samle sig om den faglitterære mursten, vi glubsk har øjnet på sengebordet hele foråret. Kast dig i grams med noget aspirational reading! Her kan vi f.eks. anbefale det amerikanske wunderkind Ezra Kleins ”Why We’re Polarized”, det seneste opråb fra filosofisk bad boy Slavoj Žižek eller Poul Duedahls gedigne historiske pragtværk ”Grænseland” om Danmarks dramatiske grænsepolitik. 

Culture vulture?

For den dedikerede romanlæser kan sommerlæsningen også have en ambitiøs understrøm. Ligesom for den fagligt interesserede ovenfor, kan sommeren være de udskudte, krævende læseprojekters tid. Her kan man langt om længe tackle en intimiderende klassiker, eller tage et deep dive i den nye finlitteratur og vende tilbage på arbejde med tidens varmeste litteære samtaleemner på fingerspidserne. Klassikerne er jo kendt stof, men lyder sidstnævnte som noget for dig kan vi anbefale vores gennemgang af Man Booker-prisens seneste, overraskende longlist for et skud dagsaktuel finlitteratur fra den engelsksprogede verdens førende stemmer. Læs om Man Booker 2020. 

Vil du have flere anbefalinger, analyser og tips til de mest nødvendige nyudgivelser på bibliotekets hylder? Tilmeld dig nyhedsbrevet "Nyt på hylderne"