Mindetavle for julesang

Man bestemmer ikke selv hvad man bliver kendt for, eller visse værker er udødelige: Danmarks kendeste og allermest længstlevende lejlighedssang har simpelthen fået sin egen mindeplade i Store Kannikestræde.

Af historiker og nørd Nina Søndergaard, Nerdtours.dk

"I DETTE HUS BOEDE / PETER FABER / 1844-1849 / HER SKREV HAN / "HØJT FRA TRÆETS GRØNNE TOP""

Indvendig skulle der tilmed også være en mindeplade for "Dengang jeg drog afsted" som Faber også skrev der. Det er også elskede sange!

Huset er også prydet af et relief af Fabers profil, komplet med kindskæg og velnærethedens dobbelthage. At han var ingeniør, en af de første fotografer i Danmark og, nå ja, den første direktør for telegrafen (telegrafdirektør! det er som at være internettets chef!), det er bare ikke noget vi snakker om.

Store Kannikestræde 15 med mindetavlen for Peter Faber. Over døren ses et portrætrelief af Peter Faber. Tavlen er udført af Chr. A. Kjær.

Faber (1810-1877) lader til at have været en temmelig beskeden herre, han lod sig afbilde uden sit ridderkors og han affejede betegnelsen "digter". Det er som tekstforfatter han huskes: I Dansk biografisk Leksikon fra 1891 er der en enkelt side om hans virke som direktør m.m., og 1½ side om hans sange. Tæt på Peter Fabers gade på Nørrebro kan man også se ham, nemlig på Assistens kirkegård. Der er en buste af ham, et Dannebrogsflag og en lyre. Lyren er et symbol på poesi, digtning og sang. Allernederst, med småt, står der noget med telegrafister. Det er altså ikke lige til at se det, hvis man ikke lige ved det der med telegrafchef for det hele.

Der er ingen mindeplade på hans fødested, Gråbrødretorv 19, og hans medsammensvorne, komponisten Emil Horneman (1809-70), har ingen mindeplade, men må "nøjes" med en gade på Østerbro. 

Nina Søndergaard (cand.mag.hist.) er født i Århus, men har boet i København siden 1999. Nina Søndergaard driver Nørd Tours hvorfra hun spreder fakta, glæde og viden.

Ninas kerneområder er Københavns historie, by- og bygningshistorie, mikrohistorie, sansehistorie, seksualhistorie - hovedsageligt i Vesteuropa 1750-1900.

Nina Søndergaard præsenterer et lille udpluk af de mindetavler hun holder allermest af i nyhedsbrevet Bag om København.

Historien på muren

Når du bevæger dig gennem København, kan du se tydelige erindringer af byens historie. København er spækket med erindringssteder.

Gå på opdagelse i Bag om Københavns oversigt over mindetavler

Af Københavns Biblioteker
01.12.22
Tags